До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи

...
До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи
Коментари Харесай

До 31 януари 2021 г. пчеларите и стопаните, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в оповестителната система за пръскания на БАБХ

До 31 януари 2021 година всички пчелари и стопани, обработващи площи със аграрни култури, би трябвало да се записват в Електронната платформа за обявяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните действия (ЕПОРД). Това планува Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 13 от 2016 година за ограниченията за опазването на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите за осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия, оповестена в днешния 101 бр. на Държавен вестник.

Платформата се поддържа от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и има за цел да уведомява пчеларите за идни третирания. Регистрацията и потреблението й е гратис за всички консуматори. Задължително изискване е всеки от тях да има годна е-поща.

Пчеларите сами ще би трябвало да вкарват GPS координатите на пчелина. Това ще става елементарно благодарение на геолокация през телефона и въвеждане на данните в системата. В случай на третирания в интервала до 28 февруари 2021 година уведомяването ще се прави по досегашния ред – персонално, посредством кмета на обитаемото място, който афишира и популяризира информацията посредством локалните средства за всеобщо осведомление и посредством новата електронна платформа. От 1 март 2021 година оповестението ще се прави единствено посредством Електронната платформа.

В интервала от 15 март до 31 май, в празнични и почивни дни, разполагаем за приемане на сигнали и осъществяване на инспекции се обезпечават мобилни инспектори и чиновници от ОДБХ за времето от 8:00-18:00 часа, като по този метод ще се увеличи успеваемостта на формалния надзор. Направена е смяна и в механизма за известяван от страна на пчеларите при определяне на подмор или признаци за отравяне на пчели. Жалбата ще се подава до шефа на ОД „ Земеделие “ неотложно по телефона, не по-късно от първия ден след установената смъртност.

Променен е и методът на взимане на проби от пчели и растителност. Те ще се взимат от членове на комисията, която се образува при постъпил сигнал за подмор. При съществуване на пестицидни останки в проби от пчели, анализите на растителните проби ще се правят за сметка на БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР