"До 3 часа през нощта стояхме на Европейския съвет. Много

...
"До 3 часа през нощта стояхме на Европейския съвет. Много
Коментари Харесай

Борисов на четири очи с Доналд Туск в Брюксел



"До 3 часа през нощта стояхме на Европейския съвет. Много неща се изговориха - разбрахме се за Турция и Беларус, огромно внимание се обърна за обстановката с Кипър ", заяви Борисов, който взе участие в изключително съвещание на Европейския съвет.

В четвъртък Комисията LIBE на Европейския парламент поддържа митингите в България, които близо 90 дни упорстват за оставката на държавното управление на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев.

"Изразяваме еднопосочна поддръжка за народа на България в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт ", се споделя в резолюцията.

Позицията бе призната с 35 гласа "за ", 30 "против " и един въздържал се.

Членовете от Европейската национална партия, чийто ръководител е Туск и в която членува ГЕРБ, отхвърлиха плана за резолюция. Евродепутатите от групите на Социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените и някои от по-малките групи поддържаха резолюцията.

От българските евродепутати в гласуването участваха Елена Йончева и Петър Витанов от Българска социалистическа партия, които поддържаха документа, а Емил Радев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация бяха срещу.

Резолюцията ще бъде препоръчана за гласоподаване в пленарната зала на Европейския парламент, който в понеделник (5 октомври) ще организира особено разискване за обстановката с върховенството на закона в България.

Засега не е ясно каква позиция ще поддържа групата на ЕНП по време на дебата. Не се знае и дали тази тематика е била обсъждана от Борисов и Доналд Туск на срещата им в Брюксел.

“Ако ЕНП прояви смелостта да се включи в същината на дебата, той ще може да се концентрира върху действителните проблеми, по които Европейски Съюз има лични пълномощия и може – в това число в границите на новите си механизми – да реагира. А точно – независимостта на правосъдната система от политически и олигархичен напън, контрола върху прокуратурата, медийната независимост.”, съобщи евродепутатът Радан Кънев, който е част от групата на ЕНП в Европарламента.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР