До 29 октомври в сграда 10 на Бизнес парк София

...
До 29 октомври в сграда 10 на Бизнес парк София
Коментари Харесай

Бизнес парк София представя изложба с творби, създадени в ателиета в Парка

До 29 октомври в постройка 10 на Бизнес парк София може да бъде  забелязана първата по рода си мултижанрова групова галерия, която показва процеса на основаване на творби на актуалното концептуално изкуство. Събитието отбелязва триумфите на първата фаза от трансформацията на най-големия офис център в Централна и Източна Европа, която започва по-рано тази година. Изложбата беше открита с обществена полемика, в която взеха присъединяване изявени експерти от културната сцена в България и описаха за персоналния си принос за изкуството, което през последните месеци „ заживя “ в Парка. До края на октомври редом с изложбата ателиетата провеждат серия от седем работилници, които ще бъдат отворени както за професионални актьори, по този начин и за фенове на изкуството.  

„ Възприемаме “Изкуството в Парка ” като интерактивен развой сред актьори, куратори и аудитория, в който Бизнес паркът взе участие с даване на свободни пространства, без да имаме искания за водеща роля в него. Иска ни се ние да следваме създателите, а не те нас. “, показа Екатерина Радева, началник Специални планове и ESG политики на Бизнес парк София.

В началото на годината Бизнес парк София започва партньорство с Фондация Колективът и Пойема Колектив, към които насочи покана да разработят проект за културна и пространствена промяна на обществените зони на офис парка. Ключова част от този проект беше реализирането на „ Ателиета в Бизнес парк София “, която даде опция на известни български концептуални актьори да открият ателиета в офис постройките. Първите български актьори от разнообразни модерни жанрове, които откриха своя нов дом в Парка бяха танцовите трупи Karkashyan & Artists и ATOM Teатър, стрийтарт художника Алекси Иванов, калиграфите Letter Collective, визуалнитe актьори Мария Налбантова, Аксиния Пейчева, Гергана Иванова, Радостин Седевчев и Ким Холъман.

Изложбата на артистите може да се види всеки ден от 11 до 20 ч. до 29 октомври, а в идващите две седмици ателиетата са подготвили и богата стратегия от работилници и креативен полемики, с които ще показват за следващ път по какъв начин изкуството може да промени метода, по който виждаме работната среда, трансформирайки я в по-цветно и живо пространство. Пълна стратегия на работилниците ще бъде оповестена във Фейсбук страницата на Бизнес парк София. В края на месеца ще станат ясни и имената на артистите, които ще продължат взаимната си работа с Парка, както и новите попълнения към резидентната стратегия.

„ С тези събития целим да сложим основите на една дълготрайна тактика за изкуство и просвета, която да трансформира Бизнес парк София в място, където бизнесът се случва в едно все по-зелено и отворено парково пространство за дребни и огромни. Целта е изкуството и културата да станат основна част от една модерна екосистема, която въодушевява, образова и насърчава хората от бизнеса. Искаме да създадем мултидисциплинарна среда за работа и живот и за всички хора от Младост и София, в която опциите съвсем нямат таван. “, разяснява Антония Димитрова, създател на Пойема Колектив.

Пилотната стратегия “Ателиета в Бизнес парк София ” е самобитен опит, който дава късмет на създателите да показват изкуството си в нов подтекст и да се срещат с нова аудитория. Това беше и водещият акцент, върху който акцентираха артистите по време на обществена полемика. В диалога се включиха художникът Радостин Седевчев, скулпторът Мартиан Табаков, кураторите Теодора Коцев и Владия Михайлова и Екатерина Радева от Бизнес парк София. Те споделиха своя опит и обсъждаха потребността от повече сходни начинания, които да дават опция на млади актьори да развият гения си и да бъдат разпознати от нови аудитории.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР