До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са

...
До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са
Коментари Харесай

НАП Русе: Работодателите имат последна седмица да подадат справките за изплатени доходи

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2021 година приходи на физически лица, в това число и от трудови правни отношения, са длъжни да показват по електронен път в Национална агенция за приходите информации за платените суми.

Досега в офиса на Национална агенция за приходите в Русе са признати 4 169 информации по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ, в които се афишират изплатените през годината приходи, удържаните налог и наложителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правни отношения, практикуване на свободна специалност, авторски и лицензионни хонорари, наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество, приходи от други източници, приходи, подлежащи на облагане с финален налог, като да вземем за пример дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител и други, приходи от прекачване на права и имущество и други необлагаеми приходи, изчерпателно изброени в член 73, алинея 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ). През предходната година от тях в офиса на Национална агенция за приходите в Русе са били получени общо 6 568 бр., което допуска, че към 1500 работодатели в района би трябвало тази седмица да побързат да ги изпратят в приходната администрация.

В справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ, работодателите афишират изплатените през 2021 година облагаеми приходи по трудови правни отношения и за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски. Досега в офиса на Национална агенция за приходите в Русе са получени 5 869 бр. от тези информации, до момента в който предходната година общо са били признати 9 041 бр. Очакванията са близо 4 000 от тези информации да бъдат предоставени на данъчните до 28 февруари 2022 година

За да улесни подаването на справките, Национална агенция за приходите дава на си потребителско приложение. Работодателите могат да видят заявените от тях данни посредством две електронни услуги, налични с личен идентификационен код /ПИК/ и дипломиран електронен автограф /КЕП/: “ и.

Получените в Национална агенция за приходите данни от предприятията ще бъдат въведени в авансово попълнените данъчни заявления, които ще са налични в при започване на март.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР