До 23 октомври ще бъде внесен проект по новата оперативна

...
До 23 октомври ще бъде внесен проект по новата оперативна
Коментари Харесай

Фандъкова: С 13 000 нови екологични устройства подменяме стари печки в София

До 23 октомври ще бъде импортиран план по новата оперативна стратегия „ Околна среда “ за замяна на още към 10 000 печки на дърва и въглища

Близо 11 000 остарели печки на дърва и въглища към този момент са в историята, с помощта на два плана, които Столична община извършва по оперативна стратегия „ Околна среда “ и „ Лайф “. Предвижда се до края на 2024г. да бъдат инсталирани общо 13 000 нови екологични уреда в София. Това е значима мярка за възстановяване чистотата на въздуха, тъй като потреблението на дърва и въглища е главен замърсител на въздуха. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова, която ревизира монтирането на климатици в Бухово, регион Кремиковци.

По двата плана се инсталират нови екологични уреди – климатици, устройства на пелети и газификация.
Само в регион Кремиковци са сменени към 1250 остарели уреди с нови екологични устройства.
До 23 октомври ще внесем план по новата оперативна стратегия „ Околна среда “, в който предвиждаме да бъдат сменени на още 10 000 печки на дърва и въглища, осведоми също кметът Фандъкова. В програмата се позволява и финансиране на местни слънчеви станции до 4 kW.
Подмяната на старите печки на дърва и въглища е съществена мярка за възстановяване качеството на въздуха. Друга водеща мярка е модернизацията на градския превоз и облагородяването на така наречен кални точки. Вече са облагородени към 100 пространства с озеленяване и са разкрити нови места за паркиране.

Благодарение на всички ограничения, които изпълняваме през тези години, София влезе в средногодишната норма за замърсяване на фини прахови частици към този момент четири години и стабилно извършва условията на Европейската комисия, уточни столичният кмет.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР