До 23 март ще може да се подава искане за

...
До 23 март ще може да се подава искане за
Коментари Харесай

Одобриха правилата за отсрочване на кредити

До 23 март ще може да се подава искане за отлагане на отговорности по разпоредбите на краткотрайния мораториум, оповестяват от Българска народна банка.

Централната банка е одобрила предлагането на Асоциацията на комерсиалните банки за удължение на краткотрайния мораториум върху отговорностите поради рецесията с Covid-19.

Според данните на Българска народна банка в края на октомври 2020 година са утвърдени близо 89 000 претенции на компании и семейства на обща стойност над 8,5 милиарда лева

До 31 март следващата година банките ще могат да се произнесат по настояванията за отлагане на отговорности поради рецесията с ковид, излиза наяве от известието на Българска народна банка. Крайният период за отлагане на отговорности на клиентите на банките ще бъде до 31 декември 2021 година, само че не повече от 9 месеца.

Въвежда се условието отговорностите, обект на мораториум, да са били постоянни или с просрочие под 90 дни към датата на подаване на настояването. Също по този начин се основава опция отговорностите, за които е било подадено искане за отлагане преди 30 септември 2020 година, да могат да бъдат в допълнение отсрочвани, като общият интервал на всички отсрочки не надвишава 9 месеца.

До 10 работни дни банките би трябвало да дават оперативни проекти за оценка на евентуалната опция за неплащане от страна на кредитополучателите след приключването на мораториума.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР