До 2027 година може да бъдат доставени и вторите 8

...
До 2027 година може да бъдат доставени и вторите 8
Коментари Харесай

Заков каза кога идва втората порция изтребители F-16

До 2027 година може да бъдат доставени и вторите 8 изтребителя Ф-16. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков пред комисията по защита, съобщи БНР.

През септември Народното събрание може да вземе решение за тези машини. В момента Министерството на защитата доста деликатно обмисля какво да изиска от американската страна.

" Продължаваме диалозите с американската страна, т.е. линия по линия гледаме сега. Не сме стигнали още до стадия, в който те да ни изпратят тази ценова оферта. Очаквам това да се случи някъде през юни. Ние сме си сложили като задача сега да забележим доста деликатно какви условия имаме към самолета. Знаете, при първия контракт заради финансови аргументи имаше някои неналичия на качества. Сега ние се опитваме да ги компенсираме с втората част, без това да докара обаче до фрапантно нарастване на цената, " изясни министърът на защитата.

От 6 до 13 милиарда лв. е цената на техниката, която ще би трябвало да закупи България. Министър Заков посочи, че все още даже два % от Брутния вътрешен артикул не биха били задоволителни за покриване на потребностите.

В началото на април от посолството на Съединени американски щати разгласи, че България ще получи първата партида от осем изтребители F-16 през 2025 година

От задачата тогава прецизираха, че утвърдените от Конгреса 1,673 милиарда $ за втората партида за България " са най-високото предстоящо количество и стойност в долари въз основа на първичните условия. Действителната цена ще бъде по-ниска според от окончателните условия, оторизирания бюджет и подписаните контракти, в случай че и когато бъдат подписани. "

1,673 милиарда $ също беше най-високата допустима цена, позволена за първата партида от F-16 - само че крайната цена беше 1,256 милиарда $, от които България заплати 1,2 милиарда $, а Съединени американски щати заплатиха 56 милиона $, припомниха още от посолството.

Втората партида, откакто бъде утвърдена, ще дойде през 2027 или 2028 година Това е рационален период за ново произвеждане на съвременен изтребител на всички места по света, обявиха тогава от дипломатическата задача на Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР