До 2027 г. разходите за отбрана трябва да се увеличат

...
До 2027 г. разходите за отбрана трябва да се увеличат
Коментари Харесай

Япония планира бюджет за отбрана 2% от БВП

До 2027 година разноските за защита би трябвало да се усилят до 2% от Брутният вътрешен продукт, при дългогодишно равнище от към 1%, съобщи японският министър-председател Фумио Кишида пред своя кабинет.

Кишида разгласи проекта пред министрите си на защитата и финансите, до момента в който Япония преразглежда тактиките си за защита и сигурност, с цел да отговори на възходящите закани от Китай, както и на изменящия се геополитически пейзаж след нахлуването на Русия в Украйна.

През август Министерството на защитата показа искане за бюджет в размер на 40 милиарда $, само че цифрата няма да бъде дефинитивно избрана, до момента в който държавното управление не приключи актуализирането на няколко отбранителни политики.

" Ще предприемем бюджетни ограничения, с цел да увеличим разноските за защита и други разноски до два % от настоящия Брутният вътрешен продукт до 2027 година ", съобщи министърът на защитата Ясуказу Хамада пред кореспонденти след диалозите с Кишида.

В продължение на десетилетия разноските за защита на Япония са били към един % от Брутният вътрешен продукт или по-малко, само че Либералнодемократическата партия на Кишида е алармирала за проекти за увеличение на този индикатор, с цел да се приближи до стандарта на НАТО от два %.

Нарастващият напън от страна на Китай, в това число военните учения и наличието на лодки към островите, оспорвани с Япония, както и нахлуването на Русия в прилежащата страна, спомогнаха за построяването на поддръжка за увеличение на разноските.

Поредица от изстрелвания на ракети от Северна Корея, в това число такива, които прелетяха над Япония, също изостриха мненията.

Въпросът е спорен в Япония по няколко аргументи, в това число пацифистката следвоенна конституция на страната, която лимитира военния ѝ потенциал до видимо отбранителни ограничения.

Местните медии обявиха, че една от задачите на спомагателните разноски ще бъде потенциалът за " контраудар " - оръжия, които могат да се насочват към противников ракетни площадки и които Токио дефинира като отбранителни.

Според анкета, оповестена от осведомителната организация Kyodo в понеделник, над 60 % от интервюираните поддържат придобиването на " контраударни качества ".

Друг противоречив въпрос е по какъв начин да се заплати за спомагателните разноски за защита, тъй като по-високите налози са непопулярни, в това число в ЛДП на Кишида.

Японското държавно управление към този момент е обременено с големи разноски, свързани със застаряващото и намаляващо население, както и с възобновяване след пандемията и последствията от войната в Украйна.

Проучването на Kyodo откри, че към една трета от интервюираните поддържат съкращаването на други разноски в държавния бюджет, с цел да се заплати за увеличените разноски за защита.

Малко над 22% поддържат увеличението на корпоративните налози, а 13% - издаването на държавни облигации. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР