До 2027 г. българският лозаро-винарски сектор ще има възможност да

...
До 2027 г. българският лозаро-винарски сектор ще има възможност да
Коментари Харесай

ВЕИ инсталации и специализиран туризъм: новото при евросредствата за винения сектор

До 2027 година българският лозаро-винарски бранш ще има опция да усвои близо 99 млн. евро Лозарските стопанства още веднъж ще могат да разчитат и на финансиране за обезпечаване на реколтата Кандидатстването по схемата за лозарство ще се организира от 16 октомври всяка година
Възможност за вложения в екологични уреди - като ВЕИ съоръжения, пречиствателни и компостиращи уреди и др, както и в бъдеще - за поощряване на винения туризъм- тези два нови детайла дружно с " обичайните " схеми за модернизиране на лозарски стопанства и винарни, застраховки " на зелено " и разпространение на виновност ще оформят европейското финансиране за лозаро-винарския бранш в България в идващите години.

На 15 октомври изтича актуалната лозаро-винарска стратегия като през днешния ден (4 септември) завършва публичното разискване на за даване на финансирането по-късно. След разглеждане на възможни мнения от жители и бизнес сдружения следва новите правила да бъдат дефинитивно утвърдени, а във втората на половина на октомври да стартират и първите приеми на планове от бизнеса.

До 2027 година българският лозаро-винарски бранш ще има опция да усвои близо 99 млн. евро, заложени в стратегическия проект за развиване на земеделието.
Реклама Новата възможност- екологични уреди
За първи път следва да се отвори напълно нова опция за финансиране на лозаро-винарския бранш. В проектонаредбата е заложена намеса " Инвестиции в екологични уреди ", която най-общо цели да понижи екологичния отпечатък на виненото дружество, както и опцията да създава сила от възобновими източници.

Тук се позволява закупуване на съоръжение, обвързвано с работата на възобновими източници на сила на територията на предприятието, както и строителство на здания за филтриране на отпадни води и други отпадни артикули от производството или пък съоръжения за компостиране.

Финансирането и по тази скица варира от 15 до 50% като още веднъж по-голяма дотация биха получили по-малките винопроизводители. Един план може да бъде финансиран с до 2 млн. лева, а един кандидат- до 3 млн. лева общо, сочат още проектоправилата за бранша.
Основен акцент- модернизацията на стопанства и предприятия
Иначе новият проект за разпределението на европарите за бранша залага в огромна степен отновo на вложенията в рационализация на лозарските стопанства и винарните.
Реклама
До 2027 година ще работи интервенцията " Преструктуриране и преработка на лозя ", посредством която производителите на винено грозде ще могат да обновяват лозовите си насаждения, както и да вършат различен вид инвестиции- закупуване на гроздокомбайни и други техника, създаване на системи за капково напояване, уреди за отводняване, създаване или замяна на подпорни структури и други

Предвидена е и опция за отплата за загуба на приход на лозарските стопанства. Помощта тук е до 75% от инвестицията като в границите на един банкет обособеният претендент може да получи до 1.5 млн. лева без компенсацията за загуба на приход, както и до 4.5 млн. лева за целия интервал.

Правилата, заложени в проектонаредбата, плануват преимущество при кандидатстването да получат стопанства, които до момента не са се възползвали от еврофинансиране за бранша, биологични производители, групи производители, както и искащи да засадят локални и интродуцирани устойчиви сортове грозде или сортове за произвеждане на виновност със предпазени наименования.

Кандидатстването по схемата за лозарство ще се организира от 16 октомври всяка година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР