До 2024 г. НАТО очаква разходите за отбрана в алианса

...
До 2024 г. НАТО очаква разходите за отбрана в алианса
Коментари Харесай

НАТО очаква до 2024 г. 10-кратно увеличение на разходите за отбрана спрямо 2018-та

До 2024 година НАТО чака разноските за защита в алианса (без САЩ) да набъбнат близо 10 пъти по отношение на разноските от 2018 година. Това демонстрират данни, предоставени в петък от пакта и представени от Българска телеграфна агенция.

Докато предходната година съдружниците (без САЩ) са отделили за защита 43 милиарда $, след пет години се чака сумата на тези разноски да доближи 400 милиарда $. Последните данни за 2019 година сочат 4,6 на 100 нарастване на годишна основа на разноските за въоръжените сили.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг през днешния ден съобщи, че НАТО остава мястото, където Европа и Северна Америка беседват ежедневно. По неговите думи в алианса от време на време има разлики, само че силата на организацията е в това, че постоянно ги преодолява и съумява да обезпечи взаимната отбрана.

Столтенберг заяви, че ръководителите на страните от пакта ще обсъдят на срещата си в Лондон идната седмица въпросите с Русия, Китай, Афганистан, сигурността на далекосъобщителните мрежи. Не виждаме директна опасност от Русия към която и да е страна от НАТО, само че Москва влага сили в нови бойни качества, в това число нуклеарни, като в същото време стана причина за преустановяване на контракта за унищожаване на ракетите с дребен и междинен обхват, означи генералният секретар. По неговите думи алиансът би трябвало да бъде кадърен да отговори на опасност от всяка посока.

Увеличаваме военните разноски, не с цел да се харесаме на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, а поради измененията в ситуацията със сигурността. Схващането, че Съединени американски щати се отдалечават от НАТО, е неправилно, разяснява Столтенберг.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР