До 2 месеца площад Централен в Пловдив ще бъде готов,

...
До 2 месеца площад Централен в Пловдив ще бъде готов,
Коментари Харесай

Кметът обясни защо се забави централният площад и кога ще е готов

До 2 месеца площад " Централен " в Пловдив ще бъде подготвен, увери кметът на града Иван Тотев в предаването " Тази събота " по bTV. Той беше безапелационен, че Пловдив е подготвен за Европейска столица на културата и с неспокойствие чака днешния празник по формалното разкриване. Започнахме площада през 2012 година, само че никой не е предполагал, че това е толкоз комплициран план и 5-6 година не може да бъде приключен, призна Тотев.

" Отдолу имаме римски конгрес на 2000 години, 5 археологически сезона. Това е площад, обвързван с римския площад на Пловдив, и не може просто да смениш едни плочки. Положихме големи старания, помъчихме се, само че до 2 месеца всичко ще е наред ", акцентира кметът.

" Кандидатурата на Пловдив се правеше от запалянковци, хора, извънредно самостоятелни от общината, имаха доста фантазии и идеали. Те включиха планове, които не бяха обследвани за това, какво е фактологичното положение на съответните обекти ", призна още той. 

Тотев отговори и на упреците, че плановете е трябвало да бъдат авансово тествани, преди да се кандидатства с тях. " Ако културна столица е инфраструктурен план, може би трябваше, само че това е културен план. Тези 4 обекта са пренебрежимо малко за това, което ще се случи в Пловдив. Най-важният план са хората и събитията, които ще се случат, имиджът на Пловдив ", означи пловдивският кмет.

" Когато видите екскаватор на площад " Централен ", това значи, че преди този момент 8-10 година някой е работил по това – граници на територията, координиране с Националния институт по паметниците. Разкопаването е финалният стадий, това към този момент е свършената работа ", посочи Тотев.

" Фактът, че включихме кино " Космос " в програмата, е голямо и тежко политическо решение. Община Пловдив искаше преди 7 година да го унищожи и да направи многоетажен паркинг. Фактът, че сме го присъединили, значи, че сме му дали живот ", съобщи още той.

По думите му тези планове не са основни, а в периферията на културната столица, по тях се работи и ще бъдат подготвени. Полученият от страната бюджет за инфраструктура е 10 млн. евро, всичко друго се финансира от община Пловдив и спонсори, посочи още Тотев. Само за площад " Централен " имаме 7 милиона от страната и още съвсем 10 милиона от община Пловдив, за кино " Космос " – 2 милиона от страната и настрана 3 милиона от общината, уточни той.

" Ние сме над междинното равнище и ще бъдем доста сполучлива европейска столица на културата ", уверен е Тотев. Тази вечер на откриването той чака хиляди хора. Кметът на Пловдив посочи също, че усеща задоволително поддръжка от държавното управление, само че от Министерството на културата – " би се замислил ".

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР