До 1914 г. сутиените изглеждаха като корсети, които всъщност са

...
До 1914 г. сутиените изглеждаха като корсети, които всъщност са
Коментари Харесай

10 странни факти, от модата които не са практични за хората

До 1914 година сутиените изглеждаха като корсети, които в действителност са били твърди и неуместни за носене от жениге.  Модата за рокли се промени, само че бельото нямаше време да се трансформира толкоз бързо. И един ден изтече търпението на дамите. Нюйоркчанката Мери Фелпс Джейкъб измисли сутиена няколко часа преди да излезе.

Корсет не се побираше под полупрозрачната й рокля с отворен тил и тя взе две копринени носни кърпички и благодарение на прислужницата и ги зашиха  заедно с панделка. Безтегловният сутиен се вписва съвършено.

По-късно тя патентова своя “сутиен ” и започва дребна продукция. И тогава тя продала патента си под натиска на втория си брачен партньор, който не одобрил бизнеса й. Корсетната компания Warner Brothers го купи за 1500 $ и завоюва най-малко 15 милиона $ от нея.

2. Първите нощници носеха единствено благородници и освен дами

Едва през Средновековието нощницата се трансформира в елементарна дреха за сън. Преди това хората си лягали голи или в облеклата, които носели денем. Само заможните хора са можели  да си разрешат нощница, направена от тънка тъкан. Нещо повече, нощниците не се носеха единствено от дами, само че и от мъже.

3. Ленена тога

Тънка ленена тога, направена от коприна или други деликатни материали, е „ правнукът “ на, домакински тоалет, фиктивен от Маркиза дьо Помпадур, обичаната на френския крал Луи XV. Това беше привлекателен домакински тоалет. Този вид дреха е прикривал всички дефекти и е подчертавал красивата женска фигура.

4. В чест на жартиера за дами беше основан ред, който съществува и до през днешния ден.

Според  една от легендите, Орденът на жартиера (създаден през 1348 г.), който може да бъде притежаван единствено от 24 души е обвързван с пикантна обстановка. Графинята от Солсбъри била наречена държанка на крал Едуард III.

Веднъж до момента в който танцувала с краля, графинята пуснала жартиера си. Придворниците  се разсмяха, а царят я подвигна и я върза за крайници ш с думите: „ Срам за този, който мисли неприятно за това “. Тази фраза стана мотото на поръчката.

5. Първият състезателен сутиен беше изработен от мъжко белъо

Дължим основаването на спортния сутиен на американските дами. През 1977 година Хинда Милър, Лиза Линдал и Поли Палмър-Смит патентоват Jogbra – елече от еластична опора за спорт. Момичетата х схванаха, че съществуващите дотогава сутиене не им обезпечават нужния комфорт. В последна сметка първият състезателен сутиен беше пришит след няколко часа от нормално мъжко белъо.

6. Victoria’s Secret пусна най-скъпия сутиен в света

Най-скъпият комплект за долни дрехи Victoria’s Secret беше показан през 2001 година от супермодела Жизел Бюндхен. Използва 1300 скъпоценни камъни, с цел да го украси, а тайландски рубин от 300 карата се трансформира в същински връх.

7. “Малкият брат ” на лицеви опори беше надуваем сутиен

През 50-те – 60-те години фигура с буйни гърди и тънка талия се смята за идеална. Дамите, чиито гърди не се вписват в стилните стандарти, отидоха на разнообразни трикове: слагаха чорапи и памучна вата в облеклата си. Тогава притежателят на американската компания за долни дрехи Fredericks of Hollywood стартира да продава сутиени за лицеви опори.

Възможностите на такова долни дрехи обаче не бяха безгранични. Тогава бяха измислени надуваеми сутиени. Те разрешиха на дамата да си направи подобен размер на гърдите, което смяташе за съвършен. Чашките имаха специфични раздели, в които се изпомпваше въздух през сламка.

Надуваемият сутиен от 50-те години беше доста съвременен. Но постоянно се случваше жена ненадейно да осъзнае, че той стартира да се изчерпва в най-неподходящия миг, до момента в който прави свирка. Не е най-приятното преживяване, изключително в случай че сте на публично място.

8. Мъжката тениска се считаше за долни дрехи, до момента в който Марлон Брандо не я носеше

Трудно е да си представим, че тениска съвсем постоянно се носеше като долни дрехи до 50-те години на 20 век. Изключението е физически труд или спорт. Но през 1951 година магнетичният Марлон Брандо се появява на екрана в компактно прилепнала бяла тениска във кино лентата A Streetcar Named Desire.

Успехът на облика се консолидира от „ Савидж “ със същия Марлон Брандо, а през 1955 година – „ Бунтовник без причина “ с Джеймс Дийн. Тениската се трансформира в фешън и отворена част от мъжкия дрешник.

9. В Япония пусна сутиен за мъже

Този сутиен е предопределен за здраве. Според дизайнерите на този необикновен подробност от мъжкия дрешник сутиенът оказва помощ да се понижи гравитацията на мъжката гърда, с цел да се резервира формата си в продължение на доста години. Смята се, че е подобаващ за попречване на увисване, само че не се знае дали може да поправя действителен проблем.

10. За разкриване на рак на гърдата в ранните стадии е основан специфичен сутиен в Мексико

Джулиан Риос Канту, 17-годишен студент от Мексико, създаде сутиен за рак на гърдата. Ученият бил въодушевен от майка си, която съумяла да преодолее рака. Сутиенът се назовава EVA, оборудван е с 200 датчика, които регистрират температура, както и правят оценка измененията във формата и тежестта на гърдата.

Всички данни се зареждат в специфична стратегия, която предизвестява за рискови признаци. Според основателите, с цел да получите благонадежден резултат, би трябвало да носите устройството за към 1-1,5 часа седмично. Макар изобретението да е на стадий първообраз и към момента не е пуснато на пазара.

Знаете ли за тези обстоятелства от историята на бельото? Може би сме пропуснали нещо забавно?

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР