До 160 души ще бъдат съкратени от работа в ТЕЦ

...
До 160 души ще бъдат съкратени от работа в ТЕЦ
Коментари Харесай

ТЕЦ „Марица Изток 3“ съкращава до 160 работници

До 160 души ще бъдат съкратени от работа в Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, заяви шефът на централата за Dividend.eu. Освобождаването на личен състав ще стартира в средата на месец май, като занапред ще излиза наяве кои от служащите ще бъдат съкратени.

Намаляването на личния състав, който сега наброява 450 души, се случва поради прекъсването на централата. На 21 февруари изтече договорът ѝ с страната, който ѝ гарантираше задоволително високи изкупни цени. След тази дата обаче тя излезе на свободния пазар, където изкупната цена трайно е под себестойността на ТЕЦ-а.

От информацията на районната медия излиза наяве, че съкратените чиновници ще получат сред 6 и 10 работни заплати според от трудовия си стаж. Те ще имат опция да се записват в Бюрото по труда и да получават обезщетение в размер на 60% от работната си заплата в продължение до 1 година.

Хората ще имат възможност да стартират безвъзмездни курсове за подготовка и преквалификация.

Директорът на компанията Васил Щонов посочи, че те ще могат да си намерят работа, в това число и по новите планове на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “, свързани с създаване на слънчеви централи, системи за предпазване на силата, а на по-късен стадий – и газова централа.

Колективният  трудов договор  в Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал “ е изминал, само че все пак даваме два пъти повече заплати, в сравнение с в случай че договорът беше годен. В КТД е планувано при сходно редуциране, освободените да получат сред 1 и 5 заплати “, сподели той.

Щонов е безапелационен, че централата няма да бъде затваряна и остава „ в цялостна работна подготвеност “, до момента в който извърши сполучливо тактиката към прекосяване към произвеждане на електрическа сила с по-ниски въглеродни излъчвания.

Изпълнителният шеф добави, че цените на електрическата сила сега са доста ниски, най-много поради цената на газа в района, което прави производството на от въглища стопански неизгодно. На този стадий е по-евтино да се внася ток, създаден от газови централи в Румъния и Гърция, в сравнение с да работят централите в България.

Очакванията на управлението на централата е Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ да проработи през втората половина на годината.

Към момента компанията възнамерява да стартира градеж на 80-мегавата слънчева централа, която ще бъде ситуирана на към 3.5 км от актуалната. Тя към този момент разполага с необходимите  разрешителни за пускане на строителството. Новият план ще бъде изпълнен напълно със лични средства. Очаква се работата по него да завърши в края на 2025 година

Компанията е подала и капиталови оферти в Министерство на енергетиката към Фонда за обективен преход за създаване на акумулатори за предпазване на електрическа сила и газова мощ.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР