До 10 дни грипната вълна ще отшуми. Това прогнозира пред

...
До 10 дни грипната вълна ще отшуми. Това прогнозира пред
Коментари Харесай

Тодор Кантарджиев: До 10 дни грипната вълна ще отшуми

До 10 дни грипната вълна ще отшуми. Това предвижда пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. „ Тази година грипната зараза беше доста забавна. Първо се забави с месец и половина. След това доста бързо случаите набъбнаха и началото на февруари имаше пик. След това стартира доста бързо да понижава и ето че се оказа, че грип Б, който тази година беше 5% от заболелите, внезапно стана 12 пъти повече от грип А “, изясни Кантарджиев.

Той разясни, че има няколко разлики сред двата грипа. Една от тях е, че антивирусните медикаменти, които са за грип А, не работят на грип Б или работят доста едва.

Друга разлика е, че от грип Б боледуват най-вече децата и то в учебна възраст. Именно по тази причина, съгласно него, грипната почивка е пристигнала в точния момент. „ Детските градини и яслите работят заради няколко аргументи. Родителите на дребните деца са доста чувствителни към здравето им и в случай че детето има и най-малките признаци, самият родител гледа да го остави у дома “, сподели проф. Тодор Кантарджиев. Той прикани родителите на учениците да не ги изпращат в моловете, а по-добре да са на разходка на открито. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР