До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират

...
До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират
Коментари Харесай

До 2023 г. НОИ ще смята служебно коя е по-добрата пенсия за всеки

До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират по остарялата или по новата методика да се пенсионират. Това плануват утвърдени от обществената комисия на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване.Старата методика включва както трите най-благоприятни години преди 1997 година, по този начин и целият приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането им. Новата включва единствено осигурителния приход след 2000 година и след 1 януари 2023 година ще работи единствено тя.

Национален осигурителен институт ще пресмята по длъжностен път кой е по-благоприятният размер на пенсията за хората и ще подсигурява, че те ще получат по-добрата пенсия. Целта на измененията е да няма ощетен нито един предстоящ пенсионер, съобщи ръководителят на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов, представен от Българска телеграфна агенция.

Експертите на Национален осигурителен институт ще подкрепят хората при избора по остарялата или по новата методика да се пенсионират, с цел да получат по-благоприятен размер на пенсията. За задачата ще има нов формуляр на пример на заявление за разпределяне на пенсията, обясниха от Национален осигурителен институт. Необходимо е в заявката бъдещите пенсионери да създадат отметка, че желаят пенсията им да бъде изчислена по остарялата методика. Те би трябвало да дават всички документи, като е наложително да дават тези за най-хубавите три години преди 1997 година, при опция и тези за интервала 1997 -1999 година, защото тогава регистърът на Национален осигурителен институт е в развой на внедряване. Национален осигурителен институт ще пресметна пенсията им както по остарялата, по този начин и по новата методика. Ще бъде отпускан по-благоприятния размер.

Тези, които желаят да се пенсионират по новата методика няма потребност да дават документи, защото регистърът след 2000 година е цялостен. На тях ще им бъде изчислена пенсията единствено по новата методика.

Възможността за избор е планувана и за хората, които са подали заявление за разпределяне на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 година, както и за тези, на които към този момент е отпусната такава пенсия през същия интервал. Те ще могат в шестмесечен период да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.

Законопроектът ще бъде гледан на следващия ден на второ четене в зала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР