Дните от 1-ви до 3-ти февруари са много специални в

...
Дните от 1-ви до 3-ти февруари са много специални в
Коментари Харесай

Започват вълшебните дни на февруари! Ето какви желания сбъдват

Дните от 1-ви до 3-ти февруари са доста специфични в българския национален календар. Те се назовават Трифунци и се считат за вълшебни. Месец февруари стартира с празника Трифоновден, а след него се празнуват Петльовден, прочут като Сретение Господне и Свети Симеон.

Тези три подбудени празнувания са отдадени на лозето, земите, виното, плодородието, любовта и шанса. Вярва се, че те имат невероятна мощ и могат да донесат обилие, здраве и благодат, в случай че се помолим за това задоволително откровено и мощно.

На 1-ви февруари е празникът на Свети Трифон, който бди над лозята. Той се отбелязва още и на 14-ти февруари. След него идват по този начин наречените Вълчи дни, при които в някои краища на страната замесват обредни хлябове поради остаряло поверие, че по този начин вълците ще стоят далеко от вкъщи.

 Започват вълшебните дни на февруари! Ето какви стремежи сбъдват Снимка: Десислава Дончева

А съгласно времето и събитията от втория ден на февруари се правили гадания за идните месеци. 2-ри февруари е прочут в националния календар и като Петльовден.

На този ден за здраве на момченцата в фамилията се готви петел и пита, с които се черпят съседите. Последния ден от Трифунци пък приключва с почитането на Свети Симеон, който съгласно преданието е взел участие в превеждането на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР