Дни преди крайната дата, с която синоптиците на БАН настояват

...
Дни преди крайната дата, с която синоптиците на БАН настояват
Коментари Харесай

БАН към НИМХ: Бюджетът е разпределен по прозрачни критерии

Дни преди крайната дата, с която синоптиците на Българска академия на науките упорстват да се изпълнят настояванията им , в противоположен случай предизвестяват, че ще излязат на митинг от управлението на Българска академия на науките излязоха със мнение.

В него декларират, че към този момент два месеца от началото на протестните дейности, оповестени от Националния институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките (НИМХ - БАН), на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките не престават да се популяризират редица погрешни изказвания в неприемливо конфронтационен и безусловен звук.

Проверка на News.bg откри, че на страницата на Национален институт по метеорология и хидрология стои апел за поддръжка от всички, които употребяват услугите на синоптиците.
Те желаят зам.-председателят на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за наложени от него критерии за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година и да се отдръпна от управлението на Българска академия на науките.

До 2 юли от Национален институт по метеорология и хидрология чакат да получат недостигащите 1 145 000 лева за активността си . Синоптиците желаят Народното събрание да промени Закона за Българска академия на науките, с цел да не може пари, избрани за Национален институт по метеорология и хидрология да бъдат употребени от Българска академия на науките.

В писмото-отговор на Българска академия на науките към предизвестието за митинг от Национален институт по метеорология и хидрология управлението на Българската академия на науките коментира, че бюджетът на Българска академия на науките се утвърждава от Общото заседание. Според Устава на Българска академия на науките общото заседание разпределя парите.

От управлението на академията твърдят, че съгласно закона, устава и Постановление № 2 от 04.01.2018 г на Министерски съвет са разпределили бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година по транспарантни критерии, гласувани от Общото заседание на Българска академия на науките .

Утвърдената бюджетна дотация за Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за 2018 година е в размер на 8 791 143 лв. .
За съпоставяне, одобрената бюджетна дотация за Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките за 2017 г . е 7 745 392 лв., което демонстрира, че нарастването за института за 2018 година е 1 045 751 лв., представляващо повишаване с 13,5% по отношение на 2017 година, прецизират от Българска академия на науките.

Ръководителите на академията твърдят, че след извършени диалози с шефовете на Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките и представители на протестиращите са се заели да дават спомагателна сума от 163 000 лв. .

От нея 43 000 лв. към този момент са гласувани и преведени на Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките , а останалите 120 000 лв. са предопределени за застраховки на имущество, стопанисвано от Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките и ще бъдат преведени при даване на съответните финансови документи.

В писмото се разказва, че обвиняванията против зам.-председателя на Българска академия на науките чл.-кор. Константин Хаджииванов са неоснователни. Причината е, че критериите за систематизиране на бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година са препоръчани от Комисията за научна политика към Оценка за съвместимост на Българска академия на науките и са признати от Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.

В бюджетната дотация за Българска академия на науките, гласувана годишно от Народното събрание на Република България, няма настрана написани средства за оперативна активност, включително за Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките. Това значи, че общото заседание на Българска академия на науките не би могло да преразпредели средства, предопределени за Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките към други институти, стимулират се от управлението.

Съгласно съглашението, подписано с Министерския съвет през 2018 година, при образуване на бюджета за 2019 година за Българска академия на науките парите за оперативни действия ще се договарят настрана и ще е ясно за кои институти на Българска академия на науките и за кои действия са предопределени. По този метод в бъдеще Национален институт по метеорология и хидрология - Българска академия на науките, взаимно с Ръководството на Българска академия на науките, ще има опция да обоснове и отбрани пред държавното управление нужната му дотация за оперативна активност, стимулират се от управлението на Българската академия на науките.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР