Дни преди да навърши 85 г., след дълго боледуване в

...
Дни преди да навърши 85 г., след дълго боледуване в
Коментари Харесай

Почина оперната прима Мирела Френи, вдовица на Николай Гяуров - slava.bg

Дни преди да навърши 85 година, след дълго боледуване в град Модена умря италианската оперна звезда Мирела Френи, оповестиха медиите на Апенините. Тя беше дамата на починалия български бас Николай Гяуров. Френи беше близка другарка и на друга починала оперна звезда – Лучано Павароти. С него сопраното Френи е делила доста пъти една и съща сцена. Двамата се знаят от деца, защото майките им са работили дружно.

Мирела Френи е родена в Модена на 27февруари 1935 година Тя беше представителка на най-хубавите италиански оперни обичаи след епохата на Мария Калас и Рената Тебалди. Френи става известна с изключителния си гений още като дете, печели и радио конкурс на десетгодишна възраст. Големият тенор Бениамино Джили обаче я предизвестява, че може да повреди гласа си. Затова Френи стопира и стартира да пее още веднъж на 17-годишна възраст. Дебютира през 1955 година в театъра на своя град в ролята на Микаела в „ Кармен” на Бизе. Мирела Френи пее в продължение на половин век и си взема довиждане с публиката на сцената на нюйоркската Метрополитън Опера. Там тя пее в продължение на десетилетия.

Мирела Френи показва благосъстоянието и колорита на гласа си в функции като Виолета в „ Травиата”, Елвира в „ Ернани”, Дездемона, Аида и други В репертоара й са опери на Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Пяла е в опери под диригентството на Херберт декор Караян, Джузепе Синополи, Рикардо Мути и други Мирела Френи е пяла доста пъти на сцената и със брачна половинка си – басът Николай Гяуров, за който се омъжва през 1978 година Двамата живеят дружно в Модена до 2004 година, когато Гяуров почива от инфаркт. Гяуров и Френи пеят за пръв път дружно в Генуа през 1961 година в операта „ Фауст”.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР