Дни наред цяла България се тресе от новината за намерено

...
Дни наред цяла България се тресе от новината за намерено
Коментари Харесай

Какво е Олеамид и безвреден ли е наистина?

Дни наред цяла България се тресе от новината за открито наркотично вещество в известна марка лютеница. Тестовете демонстрираха, че в една от пробите има олеамид.

Веществото олеамид е непознато на необятната аудитория. Органичното съединяване съставлява безцветно восъчно вещество. Може да се открие още под формулата C₁₈H₃₅NO.

Веществото се синтезира в човешкия организъм. За пръв път е намерено в човешката плазма. Оказало се, че е ендогенен детайл, който се синтезира от клетките на мозъка от мастната олеинова киселина и амоняк. Съвсем неотдавна учени инцидентно го откриха и в човешките сълзи.

Олеамидът има функционалност да модулира функционалностите на имунните кафези, като директно влияе върху централната нервна система. От тази позиция се допуска, че взаимодейства с голям брой невротрансмитери системи. Един от изомерите му – цис-олеамид, пък играе съществена роля в заспиването. При кучетата и плъховете цис-олеамид се натрупва в гръбначно-мозъчната течност, по-позната като ликвор.

В медицинските среди от ден на ден доказателства има за евентуални позитивни резултати в лекуването на настроението и разстройството на съня точно посредством олеамид. Предполага се, че той може да е и канабиноиден регулатор на депресията. Механизмът му на деяние се свързва с модулирането на серотониновите рецептори или по-точно – рецепторите за благополучие.

Олеамидът, както и доста други сходни вещества, се употребяват необятно в индустрията. Най-често се явява като добавка при произвеждане на полимери. В други случаи се употребява за предотвратяване от разяждане и за смазка.

Лабораторните проби досега са потвърдили, че олеамид може да се отделя от полипропиленови пластмаси. Голям брой опаковки през днешния ден са направени точно от полипропилен като да вземем за пример кофичките за кисело мляко.

Днес към този момент има подозрения дали откритото в лютеницата вещество е точно олеамид. Дори и да е такова обаче, експертите са безапелационни, че веществото не е опиат, както настойчиво се твърдеше първоначално.

 Кофички от кисело мляко

Токсиколози даже оповестиха, че то всекидневно попада измежду съставките и не крие никакви рискове. Някои обаче и до през днешния ден са на мнение, че олеамидът води до резултати, сходни на тези на марихуаната. Което може да е истина единствено в случай че веществото се приеmе в много огромна доза. A никой не може да изяде толкоз доста лютеница.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР