Дневник зададе еднакви въпроси на авторитетни политолози, социолози и анализатори

...
Дневник зададе еднакви въпроси на авторитетни политолози, социолози и анализатори
Коментари Харесай

Много хора предпочетоха неприемлив кандидат само и само да отстранят ГЕРБ

" Дневник " зададе идентични въпроси на авторитетни политолози, социолози и анализатори за изводите от локалните избори и трендовете, които се обрисуваха. Пръв ни отговори Даниел Смилов - експерт по относително конституционно право, програмен шеф на Центъра за демократични тактики, годишен гост-преподавател в Централно европейския университет в Будапеща и доцент по доктрина на политиката в катедра " Политология " на СУ " Св. Климент Охридски ".

Спечели ли някой на тези избори?

- ГЕРБ отново завоюва купата " първа партия ", която Борисов самичък си измисли и си я харесва. В една пропорционална народна власт като нашата не е толкоз значимо коя е първата партия, а какъв брой имат останалите и какви болшинства са вероятни. След локалните избори опциите за различни болшинства нарастват, тъй като при ГЕРБ има отлив на поддръжка за сметка на други. Нещо повече, изборният резултат в много градове демонстрира, че анти-ГЕРБ болшинства или пъкъл хок групирания на гласоподаватели надалеч не са немислими.

Българска социалистическа партия завоюва четири регионални града, само че към момента остава отвън центъра на политическото пространство. Това се дължи на политиката на Корнелия Нинова, която " тика " партията в патриотични ниши. Неслучайно гласоподавателите й във Варна се идентифицираха с Костадинов. Не е инцидентно, че наличието на Българска социалистическа партия в общинските препоръки на главните огромни градове е непретенциозно.

Движение за права и свободи си завоюва своето: нито повече, нито по-малко.

" Демократична България " (ДБ) завоюва половин София и получи дял от гласовете, подобен на Реформаторския блок в столицата. Това демонстрира, че отсъствието от обединението на партии като Съюз на демократичните сили не е оказало въздействие. В страната обаче картината е друга – там Демократична България е с по-слаби позиции и има капацитет да консолидира по-успешно десния избор.

" Патриотите " завоюваха морална подеда, като се явиха на балотаж в Пловдив и имаха и претенденти в София и на доста други места. Вътрешна македонска революционна организация съумя да измести АТАКА и НФСБ и става желан сътрудник на ГЕРБ.

Какво демонстрираха локалните избори за положението на ГЕРБ? Каква е вероятността за партията на Бойко Борисов? Какъв ще е резултатът върху Борисов - като министър председател, водач, отношение?

- Изборите в София и Варна демонстрират, че доста хора избират да гласоподават за неприемливи за тях претенденти, единствено и единствено да отстранят ГЕРБ от власт. Това е трупане на напрежение и в случай че Борисов самодоволно не го регистрира, ще сгреши. Близостта на резултата на Мая Манолова и Йорданка Фандъкова демонстрира, че ГЕРБ и съдружните му сътрудници не са получили кард бланш на тези избори за провеждането на противоречиви политики: изборът на Иван Гешев за основен прокурор, АЕЦ " Белене ", раздаването на студения запас на другари, обзавеждането на пристанищата им с държавни средства и така нататък Това са политиките, които са склонни да накарат хората да пресекат " алените линии " и да гласоподават за анти-ГЕРБ болшинства.

Очаквате ли промени в бранша на " Патриотите " след слабото показване на НФСБ и " Атака " и релативно положителния резултат на Вътрешна македонска революционна организация?

- ГЕРБ ще ръководи с Вътрешна македонска революционна организация, a АТАКА ще е " леден запас ". При НФСБ нещата са по-сложни – Валери Симеонов е горделив човек и надали ще издържи дълго в сянката на Каракачанов. Но да забележим.

Движение за права и свободи като че ли остана настрана? Какво показва?

- Обичайното – те са районна партия и завоюваха районите си.

Как оценявате резултатите на Българска социалистическа партия? Каква роля изигра поддръжката за представяни като самостоятелни претенденти за партията?

- Мълчанието на Корнелия Нинова и така наречен самостоятелен претендент оказа помощ на Българска социалистическа партия в София. Изглежда подобен е бил моделът в Благоевград. Тъй като Нинова тласна Българска социалистическа партия в по-крайни позиции, това им беше нужна тактика за печелене на центристки избор. Крайният резултат демонстрира непълен триумф – пробиви в четири регионални града и добър резултат на претендента в София.

Какво съумя " Демократична България " и какво не съумя?

- Затвърди резултата от европейските избори и потвърди, че е парламентарно значима партия. Демонстрира силата си в София като завоюва осем региона, само че не съумя изцяло да се възползва от ерозията на ГЕРБ в столицата. Има и доста работа за извършване в страната.

Има ли бъдеще за цивилен организации от вида на " Спаси София "? За какво приказва резултатът на Борис Бонев в София?

- Да. Борис Бонев обаче би трябвало да излезе и с политически послания, с цел да разберем по-добре позиционирането му. Единственото по-общо политическо обръщение в акцията му беше поддръжката му за митингите против Гешев. Електоратът му е подобен с този на Демократична България, въпреки че е по-либерален и по-млад. Формацията му би изглеждала като евентуален съдружник на Демократична България, само че с цел да се наложи на политическата сцена като обособен индивид, ще са нужни много старания оттатък съответните градоустройствени въпроси на София.

Каква е оценката Ви за акциите?

- Необходимо е връщането на режим на финансиране на партиите с държавна дотация. Ако настоящето положение на нещата – финансиране от неограничени корпоративни дарения - продължи, акциите ще зависят от корпоративни ползи и купеният избор от сенчести бизнеси ще се усилва. Про-правителственият уклон на Българска национална телевизия е забележим и той се покрива с публицистичната политика на сякаш самостоятелната Народоосвободителна въстаническа армия. бТВ към този момент основават баланс и плурализъм: в случай че те, да не чува дяволът, метаморфозират в про-правителствена посока, медийната картина у нас ще стане сходна на съветската. С необикновен жълто-кафяв колорит, вкарван от медиите към Движение за права и свободи.

Експериментът Мая Манолова беше...

- Незавършен. Добър резултат за нея, който ще й даде съображение да опитва политически план. В София доста гласоподаваха за нея просто като инструмент, с който да смутят статуквото. Тези гласове мъчно ще се трансформират в положителна и трайна поддръжка за обособен политически план. Но приемането им на балотажа ще донесе самочувствие на Манолова да експерементира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР