Дневник следи на живо данните за разпространението на коронавируса и

...
Дневник следи на живо данните за разпространението на коронавируса и
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: утре властта ще представи нов критерий за мерките

Дневник " следи онлайн данните за разпространяването на ковид и новините по тематиката.

14:26Пред Би Ти Ви министър председателят Кирил Петков съобщи във връзка митинга на " Възраждане ", че няма да работи на база напън или митинги. Добави, че е подготвен да слуша градивни хрумвания.

" Съжалявам, че сега съм под карантина. Бих бил на площада, с цел да приказвам с тях (протестиращите). Ако създадат митинг след петък ще изляза да приказвам с тях. Приветствам формата на митинг и на разговор ", сподели Петков.

Той сподели, че в този миг когато доста нарастват случаите, въведеният Коронавирус документ няма да отпадне.

Утре властта ще показа нов модел за ограниченията против разпространяването на COVID-19.

" Новият модел ще е въз основата интензивните кревати и няма да вършим непотребни ограничения, които не са свързани с риск хората да нямат достъп до интензивни кревати ", сподели Петков. Фокусът на новите ограничения ще е и децата да вървят присъствено на учебно заведение.

Ако се доближи до 80% от интензивните кревати в дадена област да бъдат запълнени, ще влизат в действие по-сериозни ограничения. С доста по-леки ограничения ще е при запълнени 70% от интензивните кревати.13:59Службата за защита укрепва с маси един от входовете на Народното събрание  Коронавирусът в България: на следващия ден властта ще показа нов аршин за ограниченията
© Златина Зехирова

С дървени маси Националната работа за защита укрепва вратите на един от входовете на Народното събрание. Причината е опитът на протестиращи последователи на " Възраждане " да влязат в Народното събрание, както и на депутати от партията на Костадин Костадинов да отворят вратите отвътре на Народното събрание, заяви кореспондент на " Дневник ".

Депутатите от " Възраждане " са останали в постройката на Народното събрание, макар че имаха опция да си тръгнат след края на съвещанието. От останалите партии са останали обособени народни представители.

От съображения за сигурност телефонният и интернет сигнали в Народното събрание са лимитирани.13:48Председателят на Народното събрание сподели тестванията си за COVID-19  Коронавирусът в България: на следващия ден властта ще показа нов аршин за ограниченията
© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на Народното събрание Никола Минчев сподели резултати от свои позитивни проби за COVID-19. Той взе участие в Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари, след който се е почувствал зле и му е намерено болестта. Заради контакта с Минчев под карантина са сложени част от ръководителите на страната - министър председателят Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, президентът Румен Радев, ръководителите на парламентарните групи.

" Тези, които демонстрират нездравословен интерес, най-вече за политически подмятания в собствен интерес, ще оставя без коментар. Но очевидно дължа информация и естествено ще я дам. Поради голямото количество хора, с които се срещам всеки ден, си върша проби по-често. Такъв си бях направил и в неделя и беше негативен. След съвещанието на КСНС си направих още веднъж тест, който за жал даде позитивен резултат и аз осведомих за това контактните си лица ", написа Минчев.

На документа, показан от Минчев, се виждат два позитивни теста, направени на 10 януари – антигенен и по PCR метода. Не е посочено обаче здравно заведение или лаборатория, където са направени пробите.

Вчера Минчев бе упрекнат в безконтролно държание от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

" Желая здраве на всички и се надявам, че това не е добре премислена " уважителна причина ", обвързвана с отсрочване на планувани действия от членове на КСНС ", написа в обществените мрежи Атанасова.

От " Възраждане " също настояха Минчев да показа документ за своя позитивен тест. След него бе карантиниран ръководителят на парламентарната група и водач на партията Костадин Костадинов и през днешния ден той не може да води митинга против Коронавирус ограниченията постройката на Народното събрание.



13:23Протестиращи против ограниченията пробват да влязат в Народното събрание  Коронавирусът в България: на следващия ден властта ще показа нов аршин за ограниченията
© Георги Кожухаров

Протест против " рестриктивните мерки, зеления документ и сегрегацията " провежда партия " Възраждане " пред Народното събрание. Напрежението в последните минути ескалира и част от протестиращите се пробват да влязат в постройката. Онлайн в митинга се включи и водачът на партията Костадин Костадинов, който е в карантина поради присъединяване си в Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари, след който позитивен тест за COVID-19 даде ръководителят на Народното събрание Никола Минчев.

" Уважаеми сънародници покажете на ръководещите, че няма значение дали аз съм на площада или не съм, тъй като разлика сред мен и вас няма. Това, което ще се случи в идващите седмици и месеци, е затваряне на страната, стягане на ограниченията, въвеждане на наложителна имунизация и санкции за неимунизираните ", сподели Костадинов.

С сходна изразителност неговата партия съумя да влезе в Народното събрание след изборите на 14 ноември като седма политическа мощ.

В неделя (9 ноември) Би Ти Ви излъчи репортаж, който, че четирима депутати от парламентарната група (13 човека) на " Възраждане ", са имунизирани, макар че един от тях твърди, че няма да го направи до момента в който няма опрян револвер в челото.



11:39Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) смята 11 януари за начална дата за карантина за управлението на страната, заяви нейният шеф Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. За специалистите на инспекцията това е датата на в началото събитие и от нея стартират да оперират със периоди и дейности. На тази дата ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е подал 28 контактни индивида, откакто на 10 януари е с позитивен тест за COVID-19, изработен след присъединяване му в Консултативния съвет за национална сигурност в президентството. Пенчев съобщи, че ще ревизира сигнал на фен на малкия екран, че с позитивен тест за COVID-19 също от 10 януари, контактни лица са карантинирани за 10 дни. В аналогичният случай с хората заемащи най-важните длъжности в страната, те са с карантина от 7 дни.

Вчера (11 януари), с която редуцира изолацията на инфектираните с COVID-19 на 10 дни, а карантината на контактните на 7 дни. Към момента на позитивния тест на Минчев обаче важеше заповед със периоди надлежно 10 и 14 дни.

Подробности -.09:29Новите случаи на ковид за денонощие от началото на пандемията. Това демонстрират данните на Единния информативен портал. Установените позитивни проби са 7062 при направени 37 952 теста. Процентът на позитивните проби се усилва спрямо предходното денонощие и доближава 18.6% от всички изследвани.

Настоящият брой от 7062 е с 246 души повече от пика, регистриран в края на октомври предходната година.

В болница са 5240 души, 580 от тях са в интензивни отделения. Починали са 89 души, като 92% от тях не са били имунизирани. Излекувани са 1323 души.

Официалната статистиката за обстановката към разпространяването на болестта в България в последното денонощие може да видите 09:11Лидерът на " Възраждане " е подложен под карантина и не би трябвало да взе участие в митинга на партията  Коронавирусът в България: на следващия ден властта ще показа нов аршин за ограниченията
© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов е подложен под карантина след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Това заяви шефът на столичната здравна ревизия Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. В подобен случай той би трябвало да не напуща дома си и по този начин да пропусне.

" Той е осведомен, че е под карантина. Органите на Министерство на вътрешните работи са тези, които ревизират лицата под карантина. Ако се появи на обществено събитие, следват административни ограничения, може да се стигне и до съд ", посочи Пенчев.

Костадинов разгласи през вчерашния ден, че в случай че му бъде наложена карантина, ще се съобрази с решението на здравните управляващи.08:57След Съвета за сигурност при президента са карантинирани 28 души  Коронавирусът в България: на следващия ден властта ще показа нов аршин за ограниченията
© Цветелина Белутова, Капитал

Общо 28 души са карантинирани след Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник. След траялото повече от 5 часа съвещание ръководителят на Народното събрание Никола Минчев даде позитивна проба за ковид, което докара до бърза реакция и самоизолиране на съвсем всички взели участие в него. Сред тях са президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков, няколко министри и представители на парламентарно показаните партии.

" Сред карантинираните има и специалисти, които са взели участие в срещата. По принцип предлагаме да се заобикалят сходни събирания, само че съответно това не е толкоз огромно. Просто пространството е относително малко и срещата е траяла прекомерно дълго. 28 души са карантинирани, като това е по преценка на епидемиолога ", изясни Кунчев.08:36Според Кунчев скоро всеки втори може да е контактен  Коронавирусът в България: на следващия ден властта ще показа нов аршин за ограниченията
© Юлия Лазарова

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев чака да пристигна миг, в който всеки втори в България да е контактен със инфектиран с ковид. Пред " Нова телевизия " той изясни, че догатката му е обвързвано с бързото разпространение на разновидността Омикрон, който визира прекомерно доста хора.

По думите му Омикрон е по-различен от досегашните разновидности и по тази причина не може да се кара със старите ограничения. Така той оправда решението за понижаване на карантината на боледуващите и контактните лица.

" Това не е разхлабване на ограниченията, а вземане предвид с характерностите на болестта. Ако бяхме с Делта разновидността при тези над 7000 позитивни проби през днешния ден за 3 дни щяхме да напълним лечебните заведения. И в този момент се пълнят, само че става по-бавно ", добави той.

Според Кунчев занапред ще пораства броят на инфектираните и новата вълна ще продължи и през целия февруари.

Той сподели още, че издаването на документ при съществуването на антитела е неверно. Като " безумно от здравна позиция " пък дефинира и издаването на здравния документ незабавно след първа игла. Кунчев изясни, че се търси решение и с хората, които желаят да се имунизират, само че към този момент имат Коронавирус документ, който явно бил подправен.

" Ще предложим опита на Германия – хора със документ за имунизация, които действително не са ваксинирани, само че желаят да го създадат, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказването за служителя, издал подправения документ ", изясни Кунчев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР