Дневник публикува коментара на Владислав Панев (финансист, съпредседател на Зелено

...
Дневник публикува коментара на Владислав Панев (финансист, съпредседател на Зелено
Коментари Харесай

Ковачки не иска да виждате тези снимки

" Дневник " разгласява коментара на Владислав Панев (финансист, съпредседател на Зелено движение) от профила му във " Facebook ". Поводът за реакцията му са фотоси, за които създателят твърди, че е получил от източник тези дни. " Дневник " ще зададе въпроси по тематиката на компанията и на виновните институции за изясняване на случая.

Камион разтоварва отпадъци в " Брикел " - Гълъбово. Снимки, които Ковачки не би желал да видите, по тази причина е и наредил балите със плява да пречат на любопитните.

Това е проблем на толкоз доста равнища, че няма по какъв начин да опиша всичките:

1. Внос на боклуци за горене изобщо не би трябвало да се реализира. Особено пък на отпадък в насипно положение, който даже не е RDF (Refuse-derived fuel - твърдо гориво от боклуци - бел.ред.). Така че по какъв начин този товар е стигнал Гълъбово и с какви тъкмо документи, е тайнственост и предмет на инспекция.

2. Проблемите с оползотворяването на отпадъците се трансферират от богатите страни с работещи институции към България, където за някой лев от горната страна сме подготвени на всичко, а виновните служби са разграден двор.

3. Граничен надзор на практика отсъства, когато ползите са за десетки милиони.

4. Третират се като трета ръка хората, които живеят към централите (Гълъбово е единствено един образец, само че Ковачки има планове да прави същото във Враца, Бобов дол и на други места, където държи Топлофикации), и на никой не му пука по какъв начин се отразява мръсният въздух на здравето им.

5 . Отгоре на всичко се заплащат дотации на тези, които цапат. Електроенергията от " Брикел " от 1 юли се изкупува по над 17 ст. на киловатчас без Данък добавена стойност, което значи към 40 млн. лв. годишно над борсовата цена на тока.

6. Прецакваме конкуренцията в енергетиката, като толерираме мръсни производства, което на процедура стопира вложенията в нови, по-евтини и чисти мощности.

7. Работниците в ТЕЦ-овете се употребяват като чучело - в случай че схемите се пресечен, десетки хиляди ще излязат на улицата.

Всъщност вниманието на обществото

не би трябвало да бъде ориентирано към опазване на работните места, а към стандарта на живот на хората,

които сега работят в мръсни и субсидирани производства. Прости сметки демонстрират, че в случай че най-мръсните централи като " Брикел " бъдат затворени и страната покрие приходите на тези хора, до момента в който си намерят нова работа, това ще излезе по-евтино от дотациите, които се заплащат. Но пък качеството на въздуха за всички, които живеят в региона ще се усъвършенства доста. Включително и за в този момент работещите в там. А пазарът на труда в този момент е подобен, че се колебая доста от чиновниците на Ковачки да останат без конкуренция за дълго време.

Иначе се получава, че субсидираме едни места, пък естественият бизнес не може да откри чиновници. Ако това не е явна корупция, пък била тя и единствено морална, не знам какво е.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР