Дневник публикува коментар на фондация Заедно в час във връзка

...
Дневник публикува коментар на фондация Заедно в час във връзка
Коментари Харесай

Конкурсите за училищни директори – отново по старите формални правила?

" Дневник " разгласява коментар на фондация " Заедно в час " по отношение на. Заглавието е на редакцията.

Ако избирате изпълнителен шеф на компания с високо виновна задача и работеща ежедневно със стотици хора на разнообразни възрасти, бихте ли сложили мотивацията за заемане на длъжността, работата в екип и информационните умения измежду критериите за асортимент на претенденти? Вероятно да.

Съдиите от Върховния административен съд (ВАС) обаче са на друго мнение. Според тях сходни критерии имат " индивидуален темперамент " и се отнасят до " личността на претендента ". Това е и един от причините на съда да спре краткотрайно признатата през юли разпоредба на Министерството на образованието и науката (МОН) за осъществяване на състезания за заемане на длъжността " шеф ". Заради което бяха спрени над 400 състезанието за шефове на учебни заведения.

Служебният екип в МОН отхвърли да апелира решението на съда и не отбрани нормативния акт, признат от предшествениците му. Всичко това пречи на учениците, учителите, шефовете, а и на цялото общество, по няколко аргументи. Затова " Заедно в час " и още девет водещи цивилен организации в сферата изпратиха писмо до служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов с зов МОН да продължи напъните за смяна в метода на асортимент на шефовете. Становището беше подкрепено и от Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България - едно от двете огромни обединявания на учебни шефове.

Директорите не би трябвало да се избират единствено по административни критерии

Директорът е най-важният фактор за триумфа на едно учебно заведение. До огромна степен от него или нея зависи дали институцията ще сортира и задържа най-хубавите учители, ще сътвори и поддържа приобщава среда, ще притегли ресурсите и съидейниците, с които да реализира задачата си - да развие капацитета на всяко дете и да го приготви за бъдещето. От шефа зависи и дали политиките и стратегиите на МОН ще бъдат приложени по дух или единствено на хартия, дали ще се работи за качество и резултати или единствено за незадълбочено сходство с условията на нормативната рамка.

За да поеме тези огромни отговорности, шефът би трябвало да има доста повече познания, умения и настройки от тези, които състезанията до момента измерваха. Практиката при избора на учебен шеф беше претендентът да дава отговор на официални условия (например да има магистърска степен и 5-годишен стаж като учител) и да познава добре нормативната уредба в образованието. Второто е значимо, само че напълно не е задоволително, с цел да управлява шефът сполучливо едно учебно заведение. А в случай че новата разпоредба бъде дефинитивно анулирана и МОН не одобри друга, състезанията още веднъж ще се организират по старите правила.

Новата разпоредба беше стъпка в вярната посока

Приетият от екипа на предходния министър акад. Денков нормативен акт беше значима стъпка към същинска смяна на метода на избор на учебните ръководители. Целта на наредбата беше да подсигурява транспарантна конкурсна процедура, като претендентите трябваше да се явяват на писмен изпит с тест и проблеми и да защитят идея за стратегическо ръководство на учебното заведение.

В комисията по желание за общинските учебни заведения трябваше да влизат двама представители на районното ръководство на образованието и по един на МОН, общинската администрация и публичния съвет в учебното заведение. Съставът на комисиите е избран от признатия през 2016 година Закон за предучилищното и учебното обучение, поради което вторият мотив на Върховен административен съд за прекъсване на наредбата - законосъобразността на комисията, буди неразбиране.

Да изправим слабите места, вместо да се връщаме обратно

Аргументът за субективизъм в измерването на компетентности като мотивация, работа в екип и други може да бъде преодолян с допълнение на признатата през юли разпоредба.

Такива настройки и умения са измерими посредством разнообразни принадлежности и това е процедура, развита в международен проект както в бизнеса, по този начин и в обществените среди. В България да вземем за пример към този момент има построена Национална система за оценка на компетенциите MyCompetence, създадена от Българската стопанска камара. Друг инструмент, който може да бъде в допълнение на наредбата, са критериалните матрици за оценка на представянето на концепцията за стратегическо ръководство на институцията, валидирани психометрични принадлежности и други

Добра процедура може да бъде приспособена и от модела на EPSO (European Personnel Selection Office - Европейска работа за асортимент на персонал), която дава отговор за подбора на чиновници в европейските институции. Създаването на самостоятелен и професионален орган за образуване и осъществяване на подбора на шефове ще ограничи и вероятните политически и други зависимости в процеса и ще подсигурява обективност при избора на учебни ръководители.

Ако новият екип в МОН има волята и желанието да обезпечи обективен и професионален избор на най-ключовата позиция в системата на учебното обучение - шефа, би могъл да приспособява положителни международни практики и да вземе опит от бизнеса и неправителствения бранш. Ако избра да влезе в политическите предизборни игри и даде на заден за същинските промени в образованието, това ще е крачка обратно освен за учениците и учителите, само че и за цялото ни общество и стопанска система.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР