Дневник покани кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая

...
Дневник покани кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая
Коментари Харесай

Мая Манолова: Гражданският контрол е най-мощното средство за пресичане на корупцията в София

" Дневник " предложения претендентите за кмет на София Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, арх. Борислав Игнатов и Борис Бонев да отговорят на едни и същи въпроси за проблемите в града и вероятните решения. Трета се отзова издигнатата от предприемчив комитет Мая Манолова, която е подкрепена от Българска социалистическа партия, АБВ, " Движение 21 ", ДБГ, Национална движение „Симеон Втори", " Път на младите " и други

Кой е най-тежкият проблем на София, г-жо Манолова? Как ще го решите?

- Най-тежките проблеми на София са свързани с въздуха, който дишаме, с мръсния въздух, презастрояването и трафика, тапите. И всички те имат един източник - методът, по който се ръководи столицата, и приключването на обществените пари на софиянци посредством непрозрачни процедури за публични поръчки, неефективни разноски като цяло. Пилеят се пари. Три пъти се прави ремонт на едни и същи улици, вършат го нормално едни и същи компании, една дребна групичка се възползва добре от големия финансов запас на столицата. За решение на съответните проблеми на жителите в никакъв случай не остават пари.

Трябва ли да се гори боклукът на София? Какво е решението за него?

- Личното ми мнение е не. Самата система за ръководство на отпадъците на София е изначално сбъркана и тук са изсипани голямо количество пари, които в последна сметка не са основали нито кръгова стопанска система, нито зелена стопанска система. Изграден е цех за преправка на отпадък, в който са вложени 350 млн. лева Издръжката на този цех на годишна база е 27 млн. лева, а в сметището в Долни Богров се загробват годишно към 110 хиляди тона от към този момент модифицирания отпадък, т.е. това висококачествено гориво, което трябваше да се създава, се загробва в сметището и за това се заплащат още 3 млн. Останалите 50-60 хиляди тона се горят в циментовите фабрики, което до тази година струваше 10 млн., само че в идващите три, защото към този момент е оповестена социална поръчка - ще коства по 20 млн. на година. Ако бъде строена инсталацията за изгаряне на този RDF, тя още веднъж ще коства 310 млн. лева, издръжката на годишна база ще бъде към 15 млн. лева и ще остане казусът със оправянето на така наречен дънна пепел, която ще остава от горенето на отпадък и която най-вероятно ще би трябвало да се транспортира в страни, в които има условия за нейното предпазване. Т.е. още веднъж една раздута сметка, която ще заплащат столичани и която в последна сметка няма предстоящата изгода. Единствено остават опасенията по какъв начин тази апаратура за горене на отпадък ще се отрази на качеството на въздуха - най-големият проблем за хората в София. Така че няма по какъв начин да одобрявам метода, по който се източват парите на столичани през системата за ръководство на отпадъците. Моето персонално мнение е срещу, защото това по никакъв метод няма да освободи запас, няма да спести запас, от една страна, а от друга - слага редица екологични проблеми, залага последващи бомби, на които би трябвало да се отговори ясно и обществено.

Какво е решението за боклука тогава?

- Тъй като цялата система за ръководство на отпадъците е издигната на този изначално сгрешен принцип, може би най-честното решение ще бъде посредством локален референдум, като се чуят причините " за " и " срещу ", жителите на столицата да решат желаят ли апаратура за горене на отпадък в центъра на столицата, тъй като площадката на " Топлофикация ", където ще се построява, е на практика в центъра на столицата, или не желаят.

Ако станете кмет, какво ще извършите с противозаконните пристройки и надстройки, както и с противозаконните ромски къщи?

- Правилата би трябвало да важат за всички. Еднакви за всички - и за противозаконните пристройки в ромските квартали, и за небостъргачите. Ако една постройка - надстройка или пристройка, е противозаконна - без значение дали е на някое супер богато сдружение или на обществено слаб жител, би трябвало разпоредбите да бъдат безусловно идентични. Огромното ми терзание сега е обвързвано обаче с това, че няма никакъв надзор върху разрастването с противозаконни здания в ромските квартали, т.е. има един проблем, който е в противозаконното строителство, а общината не прави безусловно нищо този проблем да не се разраства - вижда се по какъв начин пълзят тези квартали. От друга страна, има решения на Съда на Съвета на Европа, които споделят, че във всички случаи, когато става дума за обществено слаби групи, би следвало да бъде спазван правилото на пропорция, т.е. да бъдат препоръчани други възможности. Някак си няма по какъв начин да изкараш на улицата майка с бебе. Трябва да се мисли за решения и тук следват нова серия въпроси, които може би биха могли да бъдат предмет на още изявленията.

Какво ще предприемете за запазването на архитектурни и културни монументи в София?

- Във всички случаи няма да разреша те да бъдат запалвани или да бъдат разрушавани, както към този момент се случи с Царските конюшни или с " Двойната къща ". Това е благосъстояние - благосъстояние на градската среда в София. Би следвало да се ползва законът - настоявам, че има положителни законови решения, които просто Столичната община в никакъв случай не е привела в деяние. Например една рушаща се постройка, с рушаща се фасада да бъде възобновена от Столичната община, като се учреди ипотека върху цялата къща и по-късно парите се приберат от притежателя. Това е положително решение, което се ползва в редица европейски столици, само че просто не се употребява от столичната администрация.

" Топлофикация София " има големи задължения. Какво е решението за тях?

- Осемстотин и шейсет милиона лв. съумяха да натрупат от " Топлофикация " през последните години при цялостно безхаберие от страна на кмета и на Столичния общински съвет (СОС), които по този начин и не взеха ограничения макар проблемите, които имат жителите с " Топлофикация ", макар моите рекомендации, апели, настоявания, участията ми в съвещания на СОС като омбудсман. Те просто оставиха сдружението да се източва и да натрупа задължения. Това, което ще направя, е първо - да предизвикам цялостна проверка, т.е. да е ясно по какъв начин са насъбрани тези задължения, тъй като 200 млн. са за последните две години. И по-късно - да бъде изработен опит да бъдат запушени дупките. Например в реда на нещата е звеното, което е основано към " Топлофикация ", да продава тока, който създава " Топлофикация ". Това е ток, който се създава в изискванията на комбинирано произвеждане и се заплаща добре на енергийния пазар. В момента частен индивид купува на ниска цена и продава скъпо, той печели, а " Топлофикация " губи. Става дума за компания на Христо Ковачки, която купува тока от " Топлофикация " и го продава на енергийната борса. Това би трябвало да бъде прекъснато и " Топлофикация " сама да черпи изгодите от производството на ел. сила. Има и още способи, посредством които се източва сдружението посредством скъпи външни услуги - разпореждат се всевъзможни услуги, които носят разход. Или посредством по този начин познатата в столицата процедура - ремонт на ремонта. Ремонтират се едни и същи сектори, от време на време се твърди, че те въобще не се нуждаят от ремонт. Изобщо тук би трябвало да има един доста явен надзор и това може да стане също посредством елетронизация на всички действия на достъпа на жителите до сдружението - всеки да има електронно досие, да може да ревизира какво дължи, по кое време дължи, за какъв интервал го дължи, само че също по този начин да може да ревизира какви поправки сега прави " Топлофикация ", на каква цена, кой ги прави, в какви периоди. Т.е. гражданският надзор не е панацея, само че за мен е едно от най-мощните средства за секване на корупцията и дори за излекуване на общинските сдружения. Ако прибавим тук и Центъра за градска подвижност, който също е една черна каса, в която потъват парите на столичани от синя и зелена зона, като прибавим тук " Екоравновесие ", " Чистота Искър ". Проблемът за това по какъв начин се ръководят столичните сдружения е голям, тъй като в тях потъват парите на столичани, които биха могли да бъдат употребявани за доста значими за хората проблеми.

Кой съгласно вас е най-големият проблем пред хората с колела в София и по какъв начин бихте го решили, в случай че станете кмет?

- Това, че няма съгласуваност сред велоалеите - те стартират отникъде и свършват до средата. Не можеш да стигнеш от краен квартал до центъра безвредно. А би следвало да се обезпечи тази опция, в това число и Витоша. Защо не да има благоприятни условия да се качиш на Витоша с велосипед!?

Какво би трябвало да се направи с Паметника на руската войска?

- Паметникът на руската войска - ревизирах - е благосъстоятелност на страната. Според мен тази тематика беше извадена в изборите, с цел да отвлече вниманието от същинските проблеми, от отговора на същинските проблеми на столичани. Така че решението е в ръцете на държавните институции.

Ако станете кмет на София, ще предприемете ли някаква самодейност, с цел да се облагороди пространството там?

- Да, би следвало парковете, местата в центъра да бъдат предмет на грижа на столичния кмет. На първо място, парковете би трябвало да са чисти - дават се по 120 млн. годишно за непорочност и още 38 млн. лева за непорочност на зелените площи, което значи, че в действителност за тези пари те би трябвало да бъдат в съвършено положение.

Възможен ли е да вземем за пример локален референдум за Паметника на руската войска?

- Да, вероятен е, стига да бъде деактуван като държавен и да бъде актуван като общински. Но защото сега това не е по този начин, грижата за това какво се случва с паметника е на неговия притежател - страната. Ако той стане общински, тематиката ще бъде разисквана в общинския съвет. Но тук пораждат и въпроси за какво 30 година никой не се сети да сложи този въпрос, а той изниква в акцията, и то с подвеждащия коментар, че това е общинска благосъстоятелност. Помолих разнообразни общински съветници, хора в Столичната община да ревизират този въпрос и се оказа, че той е държавен.

Според вас като компания ли се ръководи Столичната община, или е пленник на разпределението на бюджета?

- Столичната община се ръководи подмолно. Това не е дясно ръководство, това е подмолно и корумпирано ръководство. Ясно е кой взема решенията. Г-жа Фандъкова е просто реализатор на непозната воля. Много постоянно общинският съвет - също. Хората, които стоят зад кадър - приятелският бизнес кръг, вземат значимите решения за публичните поръчки - какви да се афишират, по какъв начин да се напишат изискванията, кои да ги печелят. В Столичната община, както споделя бизнесът - не можеш да доставиш един кламер без благословията на този кръг.

Кой е този кръг?

- Това са така наречен Орлета на Борисов. И с цел да бъда напълно ясна - става дума за общинския консултант Орлин Алексиев, който в този момент не е включен в листата на ГЕРБ, само че това надали ще му попречи още веднъж да дърпа конците, ако госпожа Фандъкова бъде определена за кмет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (241)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР