Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Навършват се 120 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
На 2 август 1903 година (20 юли по остарял стил) избухва Илинденско-Преображенското въстание, чиято цел е избавление на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало в рамките на Османската империя според Берлинския контракт (13 юли 1878).

Въстанието е проведено и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Османското държавно управление хвърля големи сили за потушаване на въстанието. В близо 240 сражения към 25 хиляди въстаници се борят с 350-хилядна постоянна турска армия и башибозук.

Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 хиляди души. Броят на починалите надминава 5000 души. Около 30 хиляди души са принудени да изоставен родните си места. Основната част от тях намират заслон в България.

В 21 часа ще се състои тържествена заря-проверка пред паметника на Незнайния войник в София. Ще участват президента Румен Радев и министър председателят Николай Денков.

Националната работа за защита (НСО) заяви за въведени ограничения за сигурност в София за тържественото отбелязване на годишнината. Достъп на жители до зоната за сигурност на пл. " Свети Александър Невски " ще бъде обезпечаван от 20:00 часа през два пункта за инспекция - при ул. " Г. С. Раковски " и ул. " Оборище " и при южния вход на храм-паметника " Св. Александър Невски ".

Служителите на НСО ще правят инспекции за предмети и субстанции - жителите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на хора във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

За времето от 17:30 часа до 22:00 часа се вкарва възбрана за потребление на безпилотни летателни системи (дронове) в зоната за сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР