Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за увеличаването на дървата за огрев

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Депутатите дефинитивно отхвърлиха малко преди среднощ препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Закона за горите, които предвиждаха количеството дърва за огрев на преференциални цени за едно домакинство да се усили от 10 пространствени на 10 плътни куб. м годишно, което щеше да е растеж с към 60%. Така в действие останаха текстовете, признати през февруари 2023 година от предходното 48-мо Народно заседание.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разкритикува депутатите с аргумента, че хората в Родопите няма да могат да изкарват зимата с 10 пространствени кубика дърва.

 " На тъгъдък " комисия усили дървесината за семействата, оферти на Движение за права и свободи отпаднаха

" Елате, заповядайте една зима, една година, изкарайте при нас. Защо трябваше да го приемем закона в този момент, лятото? Естествено и обикновено е дървата за огрев да се събират през лятото, тъй като са нужни през зимата. А през зимата, в случай че сме оставили хората без дърва, би трябвало тук всички, които го отхвърлиха това предложение да ни бият с дърва и камъни. Но заради това, че вие не им дадохте дърва, остава да ни бият единствено с камъни ", подмятна Карадайъ.

Да не би зимата в Родопите да е 80% по-дълга от нормалното, че с толкоз да се усили добивът на дърва за огрев, опонираха съперниците на предложенията на Движение за права и свободи. Беше даден образец, че температурите в планината са паднали до 3 градуса измежду лято. " Там топлината е по-ценна от храната ", опита сантиментално да отбрани предложенията Елхан Кълков от Движение за права и свободи, съгласно който хората в обитаеми места над 1100 метра надморска височина не можели да изкарат зимата с 10 пространствени кубика дървесина.

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Манол Пейков изясни, че 10 плътни кубика са към 16 пространствени кубика дърва. По думите му 8-9 пространствени кубика са задоволителни за отопление на хората.

От " Възраждане " разясниха, че идват локални избори и Движение за права и свободи би трябвало да си продължат схемите и практиките, които са употребявали досега. Депутатът от партията Ивайло Чорбов настоя, че няма да правят отстъпка за българската гора. " Подкупвайте гласоподавателите, само че организирайте отбраната на българската гора ", прикани той.

 Нека помощта за енергийно бедните семейства не минава през Закона за горите Нека помощта за енергийно бедните семейства не минава през Закона за горите

ГЕРБ не взе участие в дебата, само че гласоподава с Движение за права и свободи в поддръжка на предложенията им, против които се опълчи природозащитната общественост в България с аргумента, че в случай че те бъдат признати, ще дадат зелена светлина за осъществяване на поголовна сеч.

Присъствалите в пленарна зала депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България ", " Възраждане " и " ИТН " в последна сметка надвиха при гласуването, като разпределението на гласовете беше 98 " за ", 92 " срещу " и шестима " въздържали се ". Депутатът от Смолян Михал Камбарев, който е част от " Продължаваме промяната - Демократична България " единствен гласоподава " за ".

Не беше признат и различен противоречив текст, препоръчан от Движение за права и свободи, с който се предвиждаше да отпаднат документите за дееспособност за осъществяване на сеч в горите за личен рандеман на дърва.

По този мотив Карадайъ описа, че хора на по 60 години коментирали, че от 10-15 годишни употребяват моторен трион и се чудят какво уверение ще им търсят. И за ръчния трион, и за брадвата ли, и за носене на обувки ли ще ми желаете уверение, питали те.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР