Днешното решение на Общото събрание на БАН отваря пътя за

...
Днешното решение на Общото събрание на БАН отваря пътя за
Коментари Харесай

БАН отвори пътя за изваждането на НИМХ, но частично

Днешното решение на Общото заседание на Българска академия на науките отваря пътя за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българска академия на науките и дава явен знак на държавното управление, че може да предприеме съответните дейности, с цел да бъде осъществено това. Това решение се отнася за цялостната оперативна активност на Национален институт по метеорология и хидрология и за всички учени, които пожелаят да се причислят към тази нова конструкция, сподели пред публицисти ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
 
Общото заседание гласоподава през днешния ден, че " отчитайки заявеното желание на държавното управление за решение на казуса с Национален институт по метеорология и хидрология, Общото заседание на Българска академия на науките показва единодушие за отчасти изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от структурата на Българска академия на науките и прекосяването в нова конструкция, основана от Министерския съвет ". Определението " отчасти " включва цялостната оперативна активност, изпълнявана от Национален институт по метеорология и хидрология п, както и учени и чиновници, които са заявили желание за овакантяване на Българска академия на науките.
 
Национален институт по метеорология и хидрология е една симбиоза сред оперативна и научна активност, и съм сигурен, че ще има има доста учени, които ще отидат да работят дружно с сътрудниците си от оперативната активност, съобщи акад. Ревалски.
 
На въпрос по какъв начин от Българска академия на науките се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от Национален институт по метеорология и хидрология от Академията, акад. Ревалски разяснява, че " нещата са стигнали до една прекаленост, от която не могат да бъдат върнати назад ". Според него решението за Национален институт по метеорология и хидрология евентуално ще се отрази върху имиджа на Българска академия на науките, тъй като постоянно Национален институт по метеорология и хидрология се свързва с Българска академия на науките.
 
" За други институти на Българска академия на науките днешното решение съм уверен, че няма да повлече крайник, тъй като Национален институт по метеорология и хидрология е извънредно характерен институт, защото учените в него са на щат към една седма от целия му състав ", разяснява акад. Ревалски.-->
 
Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките, акад. Ревалски сподели, че Общото заседание взема решение, само че първоначално ще им бъде предоставена сегашната благосъстоятелност, с цел да могат да работят. След това се планува да се сътвори смесена работна група, която ще създаде правила за приемането от Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.
 
Решението на Общото заседание на Българска академия на науките за отчасти извеждане на част от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от структурата на Академията " нищо не е и нищо не прави, тъй като в предлагането няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите, с името на Национален институт по метеорология и хидрология ", съобщи пред публицисти някогашният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов след решението на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките.
 
„ Не можем да действаме без инфраструктурата, която е основана и това се пунктовете, постройките и връзките, които Националната хидрометеорологична работа поддържа “, съобщи проф. Брънзов.
 
Той означи, че няма периоди за основаването на комисия или работна група, както гласоподава през днешния ден Общото заседание на Българска академия на науките.
 
Национален институт по метеорология и хидрология към този момент 12 дни е без всякакво управление и няма кой да подпише никакъв документ, в това число финансови отговорности и заплащания, и хората ще останат без задатък и заплата, съобщи проф. Брънзов.
 
Неговият първи мандат беше преустановен предварително от Управителния съвет на Българска академия на науките. По думите на проф. Брънзов институтът е блокиран за външни хора, а всички, имащи право да заемат длъжността " изпълняващ шеф на Национален институт по метеорология и хидрология ", отхвърлят да я поемат. Според проф. Брънзов в тази обстановка " държавното управление би трябвало да вземе някакво решение, тъй като в идващите дни институтът ще спре да работи и ще стартира цялостен разпад на структурата ".
 
В отговор на журналистически въпрос за какво е пречил на финансовия одит в Национален институт по метеорология и хидрология, някогашният шеф съобщи, че това не е правилно и никой не е желал да се запознае с документите. Одитът продължава и МОН изпрати одитен екип, който прави този одит, както се прави - непредубедено, обективно и поверително, сподели проф. Брънзов. Той увери, че не е правил никакви финансови злоупотреби и нарушавания, само че можело да има някакви дребни забележки.
 
Председателят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева изясни пред публицисти какво значи " отчасти " изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките. Тя означи, че беше заявена 94 % поддръжка от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология за излизане от Академията, само че има учени и чиновници, които не желаят да създадат това. Всичко, обвързвано с процедурата по изваждането, ще бъде съгласува в работна група, откакто Министерският съвет публично задвижи процедурата с формален документ, разясни проф. Славчева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР