Днешното 35-о заседание на Общинския съвет завърши с изказването на

...
Днешното 35-о заседание на Общинския съвет завърши с изказването на
Коментари Харесай

Мариян Димитров с питане ще бъде ли реставриран единственият в България от времето на Османската империя паметник в Русе

Днешното 35-о съвещание на Общинския съвет приключи с изявлението на Мариян Димитров по отношение на реставрацията и облагородяването на околното пространство до най-стария и единствен в България от времето на Османската империя монумент, намиращ се в Парка на младежта – Махмудовата колона, известна и като Царев камък.

Димитров съобщи от естрада, че това е най-старият монумент в Русе. Той се намира на към 60 метра от църквата „ Успение на Пресвета Богородица “ или още мраморната възпоменателна Махмудова колона, известна и като Царев камък и е повдигнат от общината във връзка и в чест на идването на султан Махмуд II в Русчук.

Според историци този монумент е и единствен в България от времето на Османската империя. През 1836 година Махмуд II е подхванал обиколка, с цел да инспектира крепостите от орбиталния четириъгълник на империята – Русчук, Силистра, Варна и Шумен. Визитата минава при изключителна тревога – прибавя още Димитров. Твърденията са, че султанът е посрещнат отвън градските врати на Русе. Той оглежда войската, дава тип на удовлетворение, поема пушката на един боец и я хвърля на земята. Това е знак, който дефинира мястото на бъдещата колона.

Самата колона е построена през 1837 година и съставлява каменен фундамент с мраморна колона и ласкателен текст, съчинен от султанския калиграф Мустафа Иззет.

Тези обстоятелства, подобаващите условия и околна среда, могат да трансфорат Махмудовата колона в скъп туристически обект.

По този мотив Мариян Димитров насочва своето запитване към кмета на Община Русе Пенчо Милков по кое време се планува да се реставрира този монумент и да се промени подобаващото директно пространство към него.

Заместник-кметът по „ Устройство на територията “ в Община Русе Магдалина Илиева отговори на Димитров, че Махмудовата колона не участва в листата на културните монументи, утвърден с Общия организационен проект на Община Русе като индивидуален подобен. Илиева добави, че в дребното на брой архивни данни за паметниците на Община Русе липсва информация за нея, само че несъмнено по своята същина тя се отнася към културно-историческите забележителности на Русе.

„ В случая концепцията на Мариян Димитров е доста добра, само че за реституция на паметника следва да се мисли като за част от цялостното облагородяване на Парка на младежта. Активната работа с приоритет към разпространение на културно-историческите забележителности от своя страна изисква доста средства. Необходимо е да се извърши в детайли изследване за допустимите намеси от позиция на местоположението й, може би да се изготви абстрактен план за тази реституция с оглед да се резервира достоверният й тип и не на последно място – планът да се съгласува с Националния институт за недвижимо културно завещание, регламентирано в Закона за културното завещание “ приключи Илиева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР