Днешният петък 13-ти ще бъде фатален за задръстванията и пътно-транспортните

...
Днешният петък 13-ти ще бъде фатален за задръстванията и пътно-транспортните
Коментари Харесай

Ще пътуваме по четирилентов път между Ахелой и Поморие

Днешният петък 13-ти ще бъде съдбовен за тапите и пътно-транспортните катастрофи при прекосяването сред Бургас и Слънчев бряг. От наша страна ще изпълним нужния надзор. В рамките на 187 дни и даже по-скоро ще приключим с ремонта на тази права. Това съобщи министърът на районното развиване Николай Нанков при старта на построяването на второ платно на 5-километровия сектор от път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в правата сред Ахелой и Поморие.

В реконструкцията й ще бъдат вложени към 21,5 млн. лева Проектът се извършва със средства от републиканския бюджет по стратегия „ Ново строителство “ на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Николай Нанков връчи разрешението за градеж за обекта на ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов.

Регионалният министър прикани строителите да бъдат акуратни и изрази очакване пътят да бъде приключен и пуснат в употреба преди началото на летния туристически сезон през идната година. Той уточни, че с построяването на спомагателните две ленти в сектора трафикът доста ще бъде омекотен.

Министърът изрази задоволеност от оповестените от вицепремиера Томислав Дончев старания за облекчение на процедурите по обжалвания от позиция на страна, общини и вложители. Той даде за образец планувания за създаване обходен път на Ахелой и акцентира, че подобен вид процедури би трябвало да бъдат със съкратени периоди, а тези за построяването на обектите да са съответни за качественото им осъществяване. Пред медии Николай Нанков изясни, че се чака решение на Върховния административен съд, с цел да завърши изборът на реализатор за обекта.

Регионалният министър изрече признателност на кмета на Поморие Иван Алексиев за съдействието при провеждането на отчуждаването за земите по трасето на бъдещия обходен път на града, който ще се забави поради откритите археологически находки и нужните изследвания. Ако сметнем и двата обходни пътя, ни остават общо 18 км, с цел да създадем четирилентовия път, уточни Николай Нанков.

Той уточни, че не може да бъде планувано по кое време строителството на пътя сред Бургас и Слънчев бряг ще приключи, поради отчужденията, които зависят от правосъдните процедури. Министър Нанков и изрече признателност към народните представители за признатите промени в Закона за запазване на околната среда, които ще разрешат огромните национални обекти да не боксуват в правосъдни процедури по обжалвания.

Предвиждаме съществени промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчение на административните режими, само че и за опростяване на процеса, защото всички нужни процедури лишават в пъти повече време в сравнение с реализирането на обектите.

Първокласният път Бургас – Слънчев бряг е от извънредно значение за района, като трафикът по него е натоварен целогодишно. С реализацията на обекта ще се увеличи сигурността на придвижването и ще се облекчи автомобилният трафик сред туристическите комплекси.

Началото на реконструирания сектор е при 212-ти километър, където ще приключва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на гр. Поморие.

Отсечката не минава през обитаеми места. В непосредственост до нея е входът на къмпинг „ Ахелой “. Трасето е наоколо до две предпазени зони и пресича територията на две предпазени зони по „ НАТУРА 2000 “.

След построяването на второто платно на сектора сред Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг – Бургас ще бъде с две обособени платна, които ще имат по две ленти за придвижване. В сектора от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 дребни уреди. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обсега на трасето. За осъществяване на ограниченията, свързани с опазването на околната среда, е планувано построяването само че водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни уреди от двете страни на пътното платно ще бъдат построени при къмпинг „ Ахелой “ и наоколо до хотелските комплекси.

По контракт срокът за осъществяване на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за планиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при положителни метеорологични условия второто платно сред Поморие и Ахелой да е приключено в средата на 2018 година

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас е „ Пътстрой Бургас “ ЕООД. Стойността на контракта им е 21 563 497,44 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол ще реализира „ Ен Ар Консулт “ ЕООД. Техният контракт е на стойност 224 640 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще е на „ Виа проект “ ЕООД. Стойността на контракта за авторски контрол е 16 000 лева с Данък добавена стойност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР