Днешният ден със сигурност ще остане в спортната история, защото

...
Днешният ден със сигурност ще остане в спортната история, защото
Коментари Харесай

Невероятно плуване на Петър Стойчев за световната титла

Днешният ден сигурно ще остане в спортната история, тъй като Петър Стойчев като се изключи че стана за повторно международен първенец по плуване в ледени води в Мурманск, го направи с необикновен връх. Българинът изплува дистанцията от 1000 метра за 12 минути и 10 секунди, като усъвършенства личното си достижение от преди две години с 5 секунди. Басейнът, който беше изрязан върху заледеното езеро Семеновском с размери 25 метра, посрещна 403 плувци от 32 страни, а в дисциплината на Стойчев бяха 41 състезатели. Българинът започва в последната серия и още от началото поведе съперниците си. С всяка минала дължина Петър Стойчев усилваше задатъка си и най-после финишира с преднина от 34 секунди пред втория Фергил Хестерман (Холандия) и на 0.53 минути от третия Владислав Сапожников (Русия).

“Чувството е необикновено. Имаше напрежение преди старта, тъй като желаеха да мина още един лекарски обзор, само че нямаше проблем. Показателите ми бяха кръвно налягане 120/85, пулс 72 удара в минута и температура на тялото 36.8 градуса. Вероятно някой искаше да ме разконцетрира или изнерви, само че аз не съм от през вчерашния ден в плуването и постоянно съм квалифициран за разнообразни операции. Беше ми доста студено, тактиката на екипа ми сработи идеално. Първите 200 метра да аклиматизирам, след това да изравня вероятно водача и по-късно да натисна.

Холандецът плуваше компактно до мен в началните минути, само че на 400-ия метър дадох повече мощ и дръпнах с задатък. За страдание не можех да виждам с какъв брой повеждам, тъй като таблото ми беше на неловко място, само че имах видимост с моя щаб и ми посочваха с пръсти какво се случва. Световен първенец съм и до 2021 година няма кой да ме измести. Победата е за цяла България. Честна дума, само че аз такава поддръжка не съм получавал в никакъв случай от хората. Имах стотици известия и имейли за триумф в Мурманск. Благодаря на всички. Горд съм, че съм българин! Последните 300 метра желаех да натисна и да направя върха още по-убедителен, само че получих конвулсия в мускулите на лявата ръка. Реших да не пожертвам и да финиширам като победител без значение от времето. Да развееш българския байрак на северния полярен кръг е изключително възприятие. Поздрави на България”, сподели Стойчев след излизането си от водата.

По-късно довечера в центъра на Мурманск ще бъде и формалната гала по награждаването на призьорите от всички дисциплини на Световното състезание. Българският химн ще звучи сигурно пред феновете, заели места по трибуните и към парка на съветския град.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР