Днешният ден - 23 ноември, е празник на св. Александър

...
Днешният ден - 23 ноември, е празник на св. Александър
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Александровден!

Днешният ден - 23 ноември, е празник на св. Александър Невски. На този ден, Александър и Александра имат за повторно в годината имен ден (първият е на 30 август).

На 23-ти ноември се празнува паметта на св. Александър Невски. Той е роден през 1220 година в Русия и е бил княз на Новгородската област.

Историята споделя, че княз Александър безстрашно защитавал града си от нашествието на шведския крал, молейки Бог да му помогне. Когато вражеските армии се сблъскали при река Нева, спечелила армията на Александър. От борбата при река Нева идва и името му - Александър Невски.

В следствие, Александър станал бранител на православната религия в битката на съветския народ срещу татарите. Александър бил същински боец както на бойното поле, по този начин и в молитвата във вярата си в Бога.

Храм-паметникът в центъра на София носи името св. Александър Невски, тъй като съветският цар Александър Николаевич, имал за собствен небесен настойник, подстрекател и асистент точно св. Александър Невски. Катедралата е най-голямата и най-високата на Балканите - 52 метра.

На 23 ноември имен ден честват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР