"Днешният ден е исторически". Това каза министърът на енергетиката на

...
"Днешният ден е исторически". Това каза министърът на енергетиката на
Коментари Харесай

Шахбазов: До края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра газ от Азербайджан

"Днешният ден е исторически ". Това сподели министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов в региона на гръцкия град Комотини, където взе участие в церемонията за приключването на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция - България (IGB).
"Отриването на газовата връзка сред Гърция и България е значима стъпка, тъй като през днешния ден достъпът до енергийни източници е доста значим ", добави Шахбазов. По думите му интерконекторът дава нови благоприятни условия за диверсификация в комбиниране с южния кулоар. "Тази мрежа способства за енергийната сигурност на Европа ", сподели още министър Парвиз Шахбазов.
Той заяви, че до края на годината България ще получи 430 млн. куб. метра природен газ от Азербайджан. През първото шестмесечие на годината България е получила 160 млн. куб. метра газ.
Енергийният министър на Азербайджан добави, че тази връзка ще даде опция естествените запаси на страната му да покрият потребностите на България и да се ускори диверсификацията на Европа.
На церемонията участват още българският министър председател в оставка Кирил Петков, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР