Днешният брифинг е по повод решенията на Върховния административен съд

...
Днешният брифинг е по повод решенията на Върховния административен съд
Коментари Харесай

ЦИК: МЕУ да се задейства незабавно, за да има машинно гласуване в неделя

Днешният брифинг е във връзка решенията на Върховния административен съд по административни каузи № 10416/2023 година и № 10429/2023 година, формирани по тъжби против Решение № 2819-МИ от 27.10.2023 година на ЦИК.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 701
Това съобщи на ексклузивен брифинг ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова, след съвещанието на комисията във връзка машинното гласоподаване на балотажа в неделя.

" Искаме да осведомяваме следното - Върховният административен съд приема, че Централната изборна комисия има подготвеност за постановяване на обжалваното решение. Към момента на вземането на обжалваното решение и все още на постановяване на решенията на Върховен административен съд липсва съответно издадено решение от способените органи по смисъла на член 213а, алинея 2 ИК. Затова решението на ЦИК в частта за осъществяване на изборите за общински съветници и за кметове на 29.10.2023 година е законосъобразно ", сподели тя.

" Според решенията на Върховен административен съд за осъществяване на втори тур на 5 ноември 2023 година с машинно гласоподаване би трябвало да се изпълнят условията на закона и осъществяване на законосъобразна процедура по удостоверяването от способените органи по планувания ред, съгласно претекстовете на правосъдните решения. Върховен административен съд приема, че способният орган е министърът на електронното ръководство, а не негов заместител. В този смисъл доста молим да не се интерпретират съдебните решения. ЦИК е в непрекъсната връзка с министъра на електронното ръководство. Изискваме и чакаме в най-спешен порядък документите за узаконяването на машините. Нека всеки да си прави работата, с цел да може изборите на 5 ноември да се осъществят в една естествена конюнктура. Очакваме способените органи да изпълнят своите отговорности, както повелява закона ", безапелационна бе Нейкова.  

" Съдебните решения не се разясняват, а се извършват. Трябва да се изпълнят наредбите на Изборния кодекс. Министърът на електронното ръководство е оповестил, че започват работа по засвидетелствуване на машините за втория тур на изборите. Това би трябвало да се случи неотложно, с цел да може да се случи вота в неделя с машини. Трябва да се минат всички процедури малко по малко. ЦИК има подготвеност да провежда балотажа с машини ", разгласи ръководителят на ЦИК.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР