Днешните граждански демонстрации вероятно ще са най-мащабните. Една от причината

...
Днешните граждански демонстрации вероятно ще са най-мащабните. Една от причината
Коментари Харесай

Очаква се днешният национален протест да е най-мащабният

Днешните цивилен демонстрации евентуално ще са най-мащабните. Една от повода е, че митингите, започнали непринудено предходната седмица след грозната кавга на защитата на Доган с трима политици от Демократична България на плажа в парк Росенец и след " екшъна " на прокуратурата и спецслужбите в президентството, ще се слеят с от дълго време проведения от сдружението БОЕЦ народен цивилен митинг.  Основните претенции са за две оставки - на държавното управление на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. 

 

Тази вечер в триъгълника на властта на процедура ще се съберат всички недоволни от държавното управление и основния прокурор, в това число и природозащитниците. Протестите, проведени от обединението " За да остане природа " на 25 юни и на 7 юли събраха ненадейно доста хора и изиграха ролята на загрявка за последвалите огромни манифестации против властта. Трупаният от години  гняв против мегакорупцията и използването на цели институции като бухалки преля след две знакови събития -  посещение на трима политици от десницата в парка Росенец сподели, че плажът, пътят и целият регион да превърнати в недосегаем анклав на " ЛУКойл " и Ахмед Доган, защитаван от НСО, а прокуратурата направи неуместна проява на страховита мощност и власт, стоварвайки въоръжени до зъби мъже в президентството за ареста на двама сътрудници на президента.  

Големите митинги предходната седмица потеглиха от " Отровното трио " - Арман Бабикян, адв. Николай  Хаджигенов и проф. Велислав Минеков. Тримата известни рецензии на властта оповестиха във фейсбук, че отиват пред президентството след екшъна на прокуратурата, с цел да защитят институцията, не персоната на Румен Радев, и приканиха и останалите жители да покажат позицията си.  И жителите се стекоха.

Полицейското принуждение в събота вечер, когато униформени пребиха и арестуваха спокойно протестиращи младежи, в допълнение подхрани общественото отвращение. Анонсът на Борисов от нощес, че ще освободи тримата министри на Делян Пеевски - Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов, не впечатли недоволните жители.    

 

Днешният цивилен митинг " Да защитим демокрацията, ден 8 " започва в 17 ч. пред президентството. Митинги ще има и в други градове.

Организираният от БОЕЦ протест стартира час по-рано, в 16 ч., и ще е пред постройката на Министерския съвет.

 

Междувременно БОЕЦ разгласява проекта си за деяние, който ще бъде показан довечера на митинга. Ето какво гласи той:

Първа стъпка – пред Министерски съвет, 16 юли. Оставка на Борисов, разформироване на Народното събрание и предварителни избори. Това е най-важната стъпка. Всичко друго следва по-късно! За нея е нужна оптималната поддръжка и на 16-ти всички пред Министерски съвет.

Втора стъпка – пред Съдебната палата – оставка на Гешев.
Задължителна е и оставката на членовете на Съвет за електронни медии и Кошлуков! Демокрацията изисква бистрота и чиста медийна среда.

Трета стъпка – пред Парламента – неотложно приемане на:
- Закон за Лустрацията
- Нов избирателен Кодекс с въвеждане на цивилен надзор върху изборният развой – разформироване на актуалният състав на ЦИК и съставяне на нов орган с присъединяване на представители на гражданското общество
- Въвеждане на Електронно – отдалечено гласоподаване
- Въвеждане на мажоритарни избори в един тур, които да дадат опция за равноправно присъединяване в изключителните избори на всички партии, самостоятелни претенденти и цивилен номинации.

Четвърта стъпка – пред Президентството – показване на състав на Гражданско служебно държавно управление с две задания – образуване на почтени и транспарантни избори и разстройване на опитите за заличаване на доказателства и прикриване на закононарушенията на управлявалата ни мафия.

Пета стъпка – основаване на гражданско-демократично обединяване, което да излъчи 240 претенденти за изключителните избори за продобиване им и съставяне на преходно Гражданско-демократично държавно управление с мандат за ръководства една година, което да стартира неотложно по този начин нужните промени, като правосъдната е приоритет, да стабилизира обществено, политически и стопански страната и да приготви идващите избори за Велико национално заседание. Този едногодишен интервал на преходно Гражданско-демократично държавно управление е нужен, с цел да бъдат построени и показани новите политически други възможности, да бъде довършено изборното законодателство гарантиращо почтени и транспарантни избори и съответно предложение за нова Конституция и привикване на Велико народно събрание.

От БОЕЦ разясняват, че това са единствено оферти като основа за необятни и открити публични полемики. Но считат за наложителни оставките на Борисов и Гешев, Закона за лустрацията, въвеждането на електронно-дистанционно гласоподаване и цивилен надзор върху изборният развой. По всички други цели и стъпки очакват коментари и оферти.

Междувременнно неправителствената организация " Правосъдие за всеки "   разгласи следващия митинг - на 17 юли пред Съдебната палата с искане Иван Гешев да освободи поста на основен прокурор.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР