Днес завърши тренировъчният лагер на българските полярници, първата група от

...
Днес завърши тренировъчният лагер на българските полярници, първата група от
Коментари Харесай

Завърши тренировъчният лагер на българските полярници: какво предстои на Антарктида

Днес приключи подготвителният лагер на българските полярници, първата група от които отпътува единствено след седмица за о. Ливингстън, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Лагерът се организира в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица в Рила и приключи с изкачването на връх Мальовица.

Там беше разяснено и какво предстои по логистичното застраховане въз основата.

Предстоят поправки и градеж на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е в базата от предходната година. Предстои слагането на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи потреблението на дизелово гориво за действието на българското населено място на Антарктида.

Научната стратегия е най-съществената част от идната експедиция. Ще стартира осъществяването на петгодишната Национална стратегия за полярни проучвания, призната с разпореждане на Министерски съвет.

Научните планове, които ще се създават тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични проучвания, както и действия по премерване на морското равнище в българския залив, обвързвано с измененията в климата и интензивното разтапяне на ледниците в региона на Западна Антарктида.

В полярната ни база дружно с българските си сътрудници ще работят 9 задгранични учени - шест португалци, двама турци и един монголски откривател.

На 8 ноември президентът Румен Радев ще връчи на публична гала в Гербовата зала на Президентството националния трибагреник на участниците в 26-ата българска експедиция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР