Днес Японската централна банка (BOJ) повиши лихвените проценти за първи

...
Днес Японската централна банка (BOJ) повиши лихвените проценти за първи
Коментари Харесай

Исторически ход: Японската централна банка прекрати единствения в света режим на отрицателни лихвени проценти

Днес Японската централна банка (BOJ) увеличи лихвените проценти за първи път от 2007 година насам, поставяйки завършек на единствения в света режим на негативни лихвени проценти, въведен през последните няколко десетилетия за битка с дефлацията.

Тези промени бележат историческа смяна и съставляват най-рязкото оттегляне от една от най-агресивните ограничения за облекчение на паричната политика в света. Тя имаше за цел да освежи цените в японската стопанска система. Действията на BOJ предшестват и решението на Федералния запас на Съединени американски щати за лихвените проценти по-късно тази седмица.

„ Вероятността инфлацията устойчиво да реализира нашата цел се усилва. Сега тази възможност доближи избран предел, което докара и до днешното решение. “

заяви шефът на BOJ Казуо Уеда на конференция след решението на централната банка, съгласно превод, възложен от Ройтерс

Все отново Японската централна банка предизвести, че не счита да пристъпва към нападателно повишение на лихвените проценти. Като съобщи, че „ планува, че към този момент ще се запазят удобните финансови условия “ поради нежния напредък на четвъртата по величина стопанска система в света.

BOJ увеличи краткосрочните си лихвени проценти от -0,1% на към 0% до 0,1%. Режимът на негативни лихвени проценти в Япония е в действие от 2016 година насам.

Банката също по този начин анулира радикалната си политика за надзор на кривата на доходността на японските държавни облигации. Централната банка прилагаше такава политика, с цел да таргетира дълготрайните лихвени проценти, като купуваше и продаваше облигации при нужда.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР