Днес втъпват в длъжност новата Европейска комисия и новият Европейски

...
Днес втъпват в длъжност новата Европейска комисия и новият Европейски
Коментари Харесай

Днес встъпват в длъжност Европейската комисия и Европейският съвет

Днес втъпват в служба новата Европейска комисия и новият Европейски съвет. Председателите на Комисията, Съвета и Парламента Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли ще отбележат годишнината с гала в Брюксел. В нея ще взе участие и новоизбраният ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Четирите нови лица на европейските институции се събират през днешния ден в Дома на европейската история в сърцето на Брюксел. Те ще отбележат началото на мандата си, само че и десетата годишнина на Лисабонския контракт.

Именно това е договорът, с който се сътвори поста на Шарл Мишел. Първият ръководител на Европейския съвет беше също белгиец - Херман ван Ромпой.

Мандатът на Урсула фон дер Лайен трябваше да стартира преди месец, само че се забави поради отхвърлени от евродепутатите комисари. Миналата седмица оконтачелният й отбор беше утвърден от Европарламента в Страсбург. Фон дер Лайен обаче не съумя да убеди Англия да излъчи собствен еврокомисар. Германката сложи като приоритет на своята комисия битката против климатичните промени и преходът към зелена стопанска система в Европа.

Затова и първата й изява като ръководител е присъединяване на следващия ден в Мадрид в конференцията на Организация на обединените нации за климата. На 11 декември тя ще показа своите проекти за европейската зелена договорка. Климатът е измежду целите и на Шарл Мишел.

На 12 декември за първи път като ръководител на Съвета той ще посрещне в Брюксел на среща на върха водачите на страните от Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР