„Днес всички говорят, че искат мир. А зареждат боеприпаси в

...
„Днес всички говорят, че искат мир. А зареждат боеприпаси в
Коментари Харесай

Елена Йончева: Всички говорят, че искат мир, а пращат боеприпаси на Украйна

„ Днес всички приказват, че желаят мир. А зареждат муниции в оръжията на Украйна. Европа се е трансформирала в доставчик. А би трябвало да е водач - да предложи решения. Европейците не желаят война в Европа. Държавите, които бяха избрани да бъдат на предната отбранителна линия, не желаят война. Българите също не желаят да бъдат въвличани в този спор. И всички ние настояваме да се постави завършек на тази свирепост, на тази грубост в Украйна. “

Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, по време на дебатите в Европейския парламент за снабдяването на Украйна с муниции.

„ Един умен международен водач, папа Франциск ни сподели неотдавна - краят на войната може да бъде реализиран единствено посредством съответни мирни начинания. Милиарди долари изпратихме в помощ на Украйна - и все пак, все пак - ескалацията се ускорява. Прекратяването на огъня, търсенето на компромисни решения е пътят, който може да избави Украйна и да предотврати самоунищожението. Някои споделят, че Украйна би трябвало да се бие до цялостна победа. Тази война няма да има спечелили. Никой не е спечелил война против голяма нуклеарна мощ. Европейският съюз е основан да предотврати огромна война. Може би към момента имаме опция да го създадем. Може би...”, изрази вяра Йончева.

В началото на дебатите в пленарната зала в Страсбург комисар Марейд Макгинес разгласи, че Европейската комисия е подготвена да отдели 500 млн. евро за муниции за Украйна, особено за 155-милиметрови артилерийски снаряди. Тя съобщи, че в случай че е належащо, ще се активизират и други средства, като в това време би трябвало да се притегли и частно финансиране, в това число от банки. До този миг груповата помощ от Европейски Съюз за Украйна е за 12 милиарда евро.

Комисията и Съветът оферират страните членки да трансферират съществуващи муниции на Киев, складовете да се попълнят посредством поръчки към промишлеността, само че за задачата тя би трябвало да усили производството си доста бързо. Специална работна група в Европейски Съюз е набелязала 51 производители в 15 страни членки. Комисар Тиери Бретон към този момент посети тези сдружения, с цел да види по какъв начин да бъдат подкрепени, сподели Марейд Макгинес. Тиери Бретон беше в сряда в България.

Според Европейски Съюз европейската промишленост има стабилен капацитет за производството на 155-милиметрови артилерийски снаряди, само че би трябвало да се усили потенциалът и да се понижи времето. Повечето от участниците в полемиката в Страсбург поддържаха изпращането на спомагателни муниции.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР