Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от

...
Днес във Френския институт се проведе първият семинар, част от
Коментари Харесай

Френски експерти обучават БГ общини в устойчивото ВиК управление

Днес във Френския институт се организира първият семинар, част от състезанието „ Екообщина “ на тематика „ Оптимизиране на битово-питейното водоснабдяване и стабилно ръководство на отпадъчните води “. Целта на „ Екообщина “ е да оцени положителните практики в българските общини, само че и да подтиква локалните управляващи да работят дружно за одобряване на един по-устойчив модел на ръководство.

За да показват опита на Франция в устойчивото ръководство на водите, гост-лектори на семинара бяха френските специалисти Жан-Пол Колен, заместник-председател по водоснабдяването и канализацията на метрополия Лион и Арно Курткюис, шеф на работа „ Планиране и стратегии “ в Агенцията по водите Артоа-Пикардия.

Като представител на метрополия Лион, Жан-Пол Колен обясни механизма, по който локалната власт е избрала да ръководи ВиК системата си – публично ръководство на процеса за филтриране на отпадъчните води и партньорство с частна компания за ръководството на водоснабдяването с питейна вода. Той разяснява, че всяка община би трябвало да избере най-подходящия за нея модел, съгласно потребностите на популацията, както и опциите и умеенето на администрацията да се оправя с ръководството на тази услуга.

Арно Курткюис показа ролята на районната Агенция по водите Артоа-Пикардия, обслужваща население от 4.8 млн. поданици. Той акцентира на значимостта на обединяването на напъните на общините, което във Франция е довело до доста положителни резултати и резистентност на ръководството на водите. Като сполучлив образец за съдействие на локалните управляващи, господин Курткюис цитира споделеното финансиране на пречиствателни станции, които ще бъдат употребявани от всички.

Специален посетител на събитието бе Анастасия Вачева, зам.-кмет на община Павликени, която показа положителните практики, приложени в града. Павликени е община лауреат в миналогодишното издание на конкурс „ Екообщина “, в категорията „ Устойчиво ръководство на водите “ за град над 10 000 поданици. Г-жа Вачева показа Програмата за обновяване на водоснабдителната мрежа и оползотворяване на утайките от филтриране на отпадъчни води, която администрацията на общината е създала. Лектор на събитието бе и Светла Иванова, държавен специалист от Главна дирекция „ Оперативна стратегия „ Околна среда “ на Министерството на околната среда и водите.

Следващият семинар, част от самодейността „ Екообщина “ е на тематика „ Устойчиво ръководство на битовите боклуци – от събирането до икономическото и енергийното им оползотворяване” и ще се организира на 24 април 2018 година, от 10 часа в постройката на Френския институт.

Всички общини са поканени да вземат участие в конкурс „ Екообщина “, като могат да подават кандидатури и в петте категории на тазгодишното издание. Крайният период за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2018 година

Конкурс „ Екообщина “ се провежда от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на районното развиване и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни сътрудници на самодейността са Рено Нисан България, Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, Веолия България и Регионален фонд за градско развитие
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР