Днес в Тирана, Албания, ще се проведе среща на държавните

...
Днес в Тирана, Албания, ще се проведе среща на държавните
Коментари Харесай

Среща на върха в рамките на Берлинския процес в Тирана

Днес в Тирана, Албания, ще се организира среща на държавните и държавни ръководители в границите на Берлинския развой, съобщи БГНЕС.


От българска страна ще взе участие министър-председателят акад. Николай Денков.

Процесът е основан за подкрепяне задълбочаването на икономическата интеграция на страните от Западните Балкани, сближавайки района с полезностите и социално-икономическите стандарти на Европейски Съюз.

На идната среща на най-високо ниво ще бъде дискутирано консолидираното на района в единния пазар и подобряването на конвергенцията с Европейски Съюз, както и поддръжката за зелен и дигитален преход в Западните Балкани.

От страна на Северна Македония ще участват министър-председателят Димитър Ковачевски и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

Ще вземат участие също немския канцлер Олаф Шолц, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, еврокомисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархей, водачите на страните от Западните Балкани, в това число косовския министър председател Албин Курти, и членовете на Европейски Съюз – Австрия, Хърватия, Гърция, Унгария, Холандия, Словения, само че и висши представители на Централноевропейското съглашение за свободна търговия (ЦЕФТА), Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), Съвета за районно съдействие, Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка. Френския президент Еманюел Макрон ще пропусне форума.

Както заяви Европейската комисия, срещата на върха ще бъде опция за представители на Европейски Съюз да беседват с районните водачи за новия План за напредък на Западните Балкани, който сега се приготвя от Европейска комисия и който има за цел да даде опция на жителите на страните от район, с цел да почувстват изгодите от участието в Съюза, като достъп до единния европейски пазар, районно икономическо съдействие, ускорение на фундаменталните промени и увеличена финансова поддръжка.

Планът за напредък ще добави поддръжката за страните от Западните Балкани, към този момент предоставена в границите на Икономическия и капиталов проект на Европейски Съюз на стойност 30 милиарда евро, стартиран през 2020 година, който до момента е мобилизирал 16 милиарда евро вложения за водещи планове в района. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР