Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на

...
Днес в отговор на мое официално искане очаквах председателят на
Коментари Харесай

Денков поиска от Радев да освободи шефа на ДАНС

Днес в отговор на мое публично искане чаках ръководителят на ДАНС Пламен Тончев да показа стимулирано предложение за предварително освобождение на зам.-председателя на организацията Деньо Денев. Получих отвод поради „ липса на причини “. Припомням, че Денев е създателят на така наречен информация на ДАНС от 26 октомври, съдържаща непроверени и манипулативни изказвания и внушения. С тази информация ДАНС даде началото на саботажа против машинното гласоподаване на първия тур на изборите, съобщи министър председателят Николай Денков пред кореспонденти.

Според отчет на Държавната комисия по сигурността на информацията тази информация е в нарушаване на закона в частта „ незаконна активност против публичния ред “. Отказът на ръководителя на ДАНС да освободи своя заместител, откакто преди изборите не ми даде пожелан от мен отчет за евентуалните опасности ми дава два ясни сигнала. Първо – че господин Тончев утвърждава противозаконните дейности на Денев. Второто – че няма възражения против злонамереното потребление на тази информация за дестабилизиране на изборния развой. Тези дейности разгадавам като умишлен удар върху националната сигурност и демокрацията в България. Това е следващ случай, в който ръководителят на ДАНС не извършва отговорностите си. Затова доскоро изпратих до президента Радев претекстовете си за освобождението на Тончев от поста, настоя Денков.

Освен противозаконната интервенция на ДАНС в локалните избори мога да посоча още няколко аргументи за това мое решение. Преди седмица България влезе в сивия лист на страните за пране на пари. Основна координираща институция за осъществяване на рекомендациите е точно ДАНС, а лична отговорност носи ръководителят й. Очевидно ДАНС не се е справила с координиращата си роля по тази задача. Припомням и позицията, с която излезе ДАНС на 30 май в Народното събрание, с която направи неприемливи за организацията политически мнения. Нарушение е и изпратената на 23 септември позиция до медиите, в която се съдържат политически оценки по отношение на политическата система в страната и по отношение на съответни политически фигури. Тези позиции опонират на законовите и етични правила, по които организацията работи, настоя още министър председателят.

При митингите в бранш енергетика, които имат директно отношение към националната сигурност, не получих никаква изпреварваща информация от ДАНС, а имаше потребност от такава, с цел да се вземат верни решения. Неприемането на годишния отчет на организацията за 2022 година е казус. Това значи, че тя не отговори на упованията на болшинството в контролния си орган – Народното събрание. Всичко това демонстрира, че при актуалното управление на ДАНС не може да се подсигурява устойчивостта на системата за отбрана на националната сигурност, уточни Денков.

Работим в нова среда на вътрешнополитически и външнополитически фактори, които изискват цялостна съгласуваност и доверие сред държавното управление и управлението на ДАНС. Такава сега няма и това е реалност, който стана явен за всички, сподели Денков.

Това, което ще публикуваме, са отчетите с претекстове за това за какво желаеме той да бъде освободен, добави той.

На въпрос има ли нова кандидатура за мястото на Тончев, сподели: Не.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР