Днес, в Окръжен съд – Варна ще разглежда делото за

...
Днес, в Окръжен съд – Варна ще разглежда делото за
Коментари Харесай

Съдът във Варна решава дали да остави в ареста задържаните за трафика на 400 кг. хероин от Дубай

 Днес, в Окръжен съд – Варна ще преглежда делото за установяване на ограниченията за неотклонение на двете лица упрекнати в контрабанда на над 400 кг хероин, оповестиха от пресслужбата на съда.

Искането на прокуратурата е 35- годишния Мурат К. и 45-годишния Светослав Ф. да бъдат арестувани под стража. 

Както Varna24.bg заяви, контейнерите с 400 кг. хероин за над 30 млн.лв., арестувани във Варна, са пристигнали от Дубай, а дрогата е била скрита в особено издълбани тайници в рула с битумни ролки. 

Стана ясно, че Окръжна прокуратура – Варна е привлякла към наказателна отговорност за преместване в съучастничество през границата на страната високорискови наркотични субстанции без съответно позволение двама мъже, на 35 години и на 45 години. Това е закононарушение по член 242, алинея 2 във връзка  чл. 20 алинея 2 от Наказателен кодекс. Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказване за това закононарушение е отнемане от независимост от 10 до 15 години и санкция от 100 000 до 200 000 лв..

На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е дошъл контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с поставка (битумни ролки). Според документите, страна на генезис на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско сдружение, а крайната дестинация – България.

При инспекция, в три от контейнерите е установено съществуване на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед открива 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. От осъществената експертна информация излиза наяве, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество - хероин с общо тегло от 401,468 кг.

Назначена е експертиза, която да откри процентното наличие на дейната съставна част в опиата. В взаимозависимост от това ще бъде избрана и цената му - от 26 до 36 милиона лв., като това са цени за потребностите на наказателното произвеждане, пазарните са двойно и дори тройно по-големи.

Незабавно, по случая е почнало досъдебно произвеждане за контрабанда на високорисково наркотично вещество, като за определяне създателите на действието в оперативно-издирвателните действия са включени чиновници при бранш " Борба с проведената престъпност “ - Варна. С  тяхна помощ са събрани доказателства, че в осъществяването на действието са взели участие притежателя на сдружението вносител на стоката (35 г.) и чиновник от митничически пункт (45 г.). При извършена профилирана полицейска интервенция двамата причинители са арестувани.

35-годишният мъж и неговият съизвършител бяха арестувани за период до 72 часа от Варненската окръжна прокуратура.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР