Днес в домовете ни се разиграва тиха трагедия, в която

...
Днес в домовете ни се разиграва тиха трагедия, в която
Коментари Харесай

Празните деца: Статията на психиатъра Луис Рохас Маркос, която ШОКИРА

Днес в домовете ни се разиграва тиха покруса, в която са забъркани най-ценните ни " бижута ": нашите деца. Оказва се, че децата ни са в опустошително прочувствено положение!

През последните 15 години откривателите ни дават статистически данни, всякога все по-тревожни, за внезапното и трайно повишаване на детските психологични болести, които към този момент са достигнали епидемиологични размери.

Ето и шокиращата статистика:
• 1 на всеки 5 деца има проблеми с психологичното здраве;
• 43% нарастване на случаите на D.E.P.Y. (Синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност);
• 37% нарастване на депресията измежду тийнейджърите;
• 100% нарастване на броя на самоубийствата на деца (между 10 и 14 години).

Какво се случва и какво вършим неправилно?
Днешните деца са свръхстимулирани и цялостни с материални дарове, само че им липсват главните детайли на здравословното детство, като да вземем за пример:
• Емоционално налични родители;
• Ясно избрани граници;
• Отговорност;
• Балансирано хранене и задоволителен сън;
• Движение като цяло и изключително в природата;
• Творческа игра, обществено взаимоотношение, благоприятни условия за неангажираща игра и опцията на скучаене.

Вместо това получават:
• Неправилен сън и небалансирано хранене;
• Заседнал метод на живот;
• Безкрайна стимулация, софтуерни бавачки, незабавна премия и липса на " скучни моменти ".

През последните години децата имат задоволително родители и близки, чието внимание се разсейва от цифровите технологии. Както и снизходителни родители, които разрешават на децата си да " ръководят света " и да дефинират разпоредбите. Стимулират възприятието за право на благосъстоятелност, за това, че заслужават всичко, без да го заслужават или да станат виновни, откакто го получат.

Ето и разрешението:
Ако желаеме децата ни да израснат като щастливи и здрави хора, би трябвало да се събудим и да се върнем към основите. Това към момента е допустимо! Много фамилии са забелязали неотложно усъвършенстване в границите на няколко седмици след използването на следните рекомендации:

Поставете граници и не забравяйте, че вие сте капитанът на кораба. Децата ви ще се усещат по-сигурни, знаейки, че вие контролирате обстановката.

Предложете на децата уравновесен метод на живот, изпълнен с това, от което децата се нуждаят, а не с това, което желаят. Не се опасявайте да кажете " не " на децата си, в случай че това, което желаят, не е това, от което се нуждаят.

Хранете ги с питателна храна и ограничете нездравословните храни.
Прекарвайте най-малко един час дневно на чист въздух с действия като: каране на колело, вървене пешком, лов на риба, наблюдаване на птици/насекоми.

Наслаждавайте се на фамилна вечеря всеки ден без смарт телефони или технологии, които да ги разсейват.

Играйте настолни игри с цялото семейство или, в случай че децата са прекомерно дребни за настолни игри, оставете ползите им да бъдат водещи.

Включете децата си в някои от дейностите или домакинските задания съгласно възрастта им (сгъване на прането, прибиране на играчките им, нареждане на прането, разопаковане на храната, нареждане на масата, хранене на кучето и др.)

Създайте пореден режим за лягане, с цел да сте сигурни, че детето ви спи задоволително. Графикът ще бъде още по-голям за децата в учебна възраст.

Учете на отговорност и самостоятелност. Не ги предпазвайте прекалено от всяко отчаяние или всяка неточност. Правенето на неточности ще им помогне да развият резистентност и да се научат да преодоляват провокациите на живота.

Не опаковайте чантата на детето си. Не им я носете. Не им правете домашните, които са не запомнили. Не обелвайте банана или портокала вместо тях, в случай че те могат да го създадат сами (4-5-годишни). Вместо да им давате рибата, научете ги да ловят риба - Научете ги да чакат.

Осигурете благоприятни условия за " досада ", защото скуката е моментът, в който се пробужда творчеството. Не се чувствайте виновни за това децата да се забавляват от самото начало.

Не използвайте технологиите като лек за скуката, не им ги предлагайте при първата свободна опция.

Избягвайте да употребявате технологиите на масата, в колата, в заведенията за хранене, в моловете. Използвайте тези моменти като опция за другарство, като по този метод упражнявате мозъка им да знае по какъв начин да работи, когато е в положение: " досада ".

Помогнете им да създадат " буркан за досада " с хрумвания за действия за случаите, когато им е скучно.

Бъдете прочувствено разполагаем, с цел да се " свържете " с детето си и да го научите на саморегулация и обществени умения.

Изключвайте телефоните вечер, когато децата си лягат, с цел да избегнете цифровото разпръскване.

Бъдете прочувствен регулатор или треньор на децата си. Научете ги да разпознават и ръководят своето отчаяние или яд.

Научете ги да се поздравяват, да сменят функциите си, да споделят, без да остават с празни ръце, да споделят " благодаря " и " апелирам ", да признават грешките си и да се извиняват (не ги насилвайте) и да бъдат за всички образец за подражателство на тези полезности, които желаете да предадете.

Свържете се прочувствено - усмихвайте се, прегръщайте, целувайте, гъделичкайте, четете, танцувайте, играйте или пълзете с тях.

Всичко това ще построи една добра основа на прочувствено здрави, виновни и щастлива деца. С други думи, пълноценни човешки същества, от които човечеството и планетата имат потребност.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР