Днес в Битоля посолството на Република Турция организира церемония по

...
Днес в Битоля посолството на Република Турция организира церемония по
Коментари Харесай

Преди 125 г. Ататюрк завършва военното училище в Битоля

Днес в Битоля посолството на Република Турция провежда гала по случай 125-годишнината от завършването на Кемал Ататюрк в Битолската военна гимназия, съобщи БГНЕС.


Както е известно, Мустафа Кемал Ататюрк получава обучение в Битоля в интервала 1896-1898 година, като съгласно историците точно във Военната гимназия в Битоля се основава основата на неговото идейно съзряване.

В спомените си за ученическия живот в Битоля Ататюрк написа... " Когато бях в гимназията в Битоля, учех интензивно. Всички се стараехме да приключим образователната година на първо или второ място в класа. Така приключих и военното учебно заведение... ", в което е учил дружно с възпитаници от Битоля, Скопие, Печ, Янина, Солун, Велес...

Мустафа Кемал е бил първенец с " Епалет номер 7348 ", а в изявление, обещано на журналиста Ахмет Емин Ялман през 1922 година, обвързвано със спомените му за ученическия живот в Битолската гимназия, той споделя " до момента в който учех в Битолската военна гимназия, учех с огромно предпочитание. Всички полагахме огромни старания да бъдем първи или втори в класа. Училището учи младите мозъци да бъдат хуманни, да обичат народа и родината, да бъдат горди и самостоятелни "!

Демонстрациите във връзка годишнината от завършването на Мустафа Кемал Ататюрк в Битолската военна гимназия, които стартират от 2010 година, се организират непрестанно в Битолския музей, т.е. в Мемориалната зала " Ататюрк ", в която се намират свидетелства от живота на Мустафа Кемал Ататюрк и бюстът, пред който през днешния ден още веднъж се покланят македонски държавни представители и посетители от Турция.

Преди да постъпи в битолското военно учебно заведение, Ататюрк се явява на приемните изпити за главното военно учебно заведение в Солун. На 14 март 1899 година Мустафа Кемал постъпва във висшето военно учебно заведение в Цариград, което приключва през 1902 година. На 11 януари 1905 година приключва и курс в генералщабна академия.

През 1931 година в изявление за българския вестник „ Утро ”, бащата на турската нация, който е фамозен българофил, си спомня за другарствата, които е завързал с българите в Солун.

„ Няма да не помни приятните моменти, които съм претърпял в България. Бил съм и постоянно ще бъда другар на българския народ. Обичам го безусловно още от детството. В Солун съм другарувал през всичкото време единствено с българи. Всяко българско злощастие ми предизвиква невъобразима болежка. Винаги съм правил всичко допустимо да оказа помощ на България. Турция и България би трябвало да бъдат другари. Който е срещу България, той е и срещу Турция ”, споделя Ататюрк./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР