Днес църквата почита св. Атанасий Атонски, но народът го нарича

...
Днес църквата почита св. Атанасий Атонски, но народът го нарича
Коментари Харесай

Популярни у нас имена днес да почерпят - имат празник

Днес църквата уважава св. Атанасий Атонски, само че народът го назовава Средлято или Жътвар, тъй като е в средата на лятото и стартира жътвата.

За разлика от зимния св. Атанас, който си съблича кожуха и отива на върха на планината да гони зимата и да вика лятото, летният му адаш си облича кожуха, нахлупва калпака, прогонва щъркелите към южните страни и вика зимата.Наричат го още Средзима. Старите хора споделят: “Атанас пристигна и лятото пристигна! ”

Преподобни Атанасий живял през Х век. Родил се в Трапезунд и при кръщението си бил наименуван Аврамий. В ранно детство останал сирак. За възпитанието му се грижела една благочестива инокиня.

По-късно отишъл в Цариград. Там той се срещнал и усъвършенствал в тогавашните науки. Още в детски години дребния Аврамий мощно желаел да служи на Бога посредством иночески писания. Той станал възпитаник на преподобни Михаил Малейн и бил подстриган в монашество под името Атанасий.

След време отишъл в Света гора, където се отдал на сложен аскетически живот, стараейки се да скрие от всички и своята ерудиция, и великите си дарования. Но това се оказало невероятно. Разчули се както огромните му познания, по този начин и неговия свет и благодетелен отшелнически живот. Мнозина почнали да му отдават почести. Уважавали го и видните за това време сановници и пълководци на имерията Лъв и Никифор.

По-късно Никифор става византийски император. Той обилно подпомагал Атанасия в построяването и разширението на светогорските манастири и изключително в построяването на учредения от Атанасия манастир, именуван в този момент Великата лавра св. Атанасий Атонски.

Благочестивият духовник Атанасий получил от Бога подарък да прави чудеса. С усърдна и гореща молитва към всеподателя Бога той извел изобилна вода до своята лавра. И до момента този извор се назовава на неговото име.

Св. Атанасий Атонски приключил земния си път в края на Х век.

Вярвания и традиции

Вярва се, че на този ден св. Атанас облича кожуха си и върви при бога да моли за зима, защото лятото към този момент се е преполовило. Съпровожда се с ритуално-магически дейности.

Всяка стопанка на този ден коли черна кокошка. Обичаят се назовава кокоша черква.

В Средните Родопи се колят общоселски курбани. Жените раздават пресни погачи за дъжд и благодат.

В западните краища св. Атанас се уважава като патрон на орачите, а в Източна България се извършват обичаите срещу суша Пеперуда и Герман.

На 5 юли Църквата уважава и паметта на един от най-големите съветски светии - Сергий Радонежки.

Имен ден през днешния ден честват: Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко и Трайка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР