Днес трябва да стане ясен съставът на работната група за

...
Днес трябва да стане ясен съставът на работната група за
Коментари Харесай

Работна група ще предложи как българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Днес би трябвало да стане явен съставът на работната група за конституционните промени в районен съд Македония. Този екип ще би трябвало да създаде предложение за вписването на българите в главния закон на страната. По предварителна информация в нея ще има ярки представители на югославската и сръбската правна школа. В нея няма да има представители на македонските българи .

Преди година така нареченото " Френско предложение " за разрешаване на разногласието сред България и Северна Македония беше утвърдено от българския парламент и се трансформира в основа за деблокирането на процеса на европейската интеграция на нашата югозападна съседка. 

Ключов детайл в него за официално започване на договаряния, само че не и единствен за тяхното продължение, е вписването на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ . През последната година това е и изискването, за което главно се приказва, към което е и концентриран главният спор сред ръководещи и съпротива в Скопие. За да бъдат признати конституционните промени, са нужни 2/3 болшинство в Народното събрание.

Лидерът на най-голямата дясна партия в ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски предложи приемане на конституция от хърватски вид или да се изиска и подсигурява от България, че също така изискване (вписването на българите в конституцията) няма в никакъв случай повече да има други условия и други прекъсвания на преговорния развой, съобщи БГНЕС.

Освен конституцията " Френското предложение " съдържа и други основни детайли. Европейската преговорна рамка реферира към спазването на Договора за другарство подписан с България през 2017 г. и по-конкретно към осъществяването на годишните двустранни протоколи, които произтичат от този контракт и наблюдават, управляват и подсигуряват неговото осъществяване. В наличните до момента два протокола, от 2018 година и 2020 година, попадат голям брой съответни задължения от страна на Северна Македония, отнасящи се до отбрана на правата и ползите на българите в Северна Македония, вкарване на явен ангажимент за битката с езика на омразата в страната, отваряне на досиетата от комунистическия режим и реабилитация на жертвите с българско съзнание.

Ключово място в протоколите обаче заема историята и уговорката Смесената историческа комисия да обективизира общата ни история, да предложи за общи празнувания значимите исторически герои и събития и впоследствие Скопие да пристъпи към бързи промени в македонските учебници , които да отразят контрактуваните дефиниции.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР