Днес, точно в 9 часа и 50 минути настъпва есенното

...
Днес, точно в 9 часа и 50 минути настъпва есенното
Коментари Харесай

Настъпва астрономическата есен

Днес, тъкмо в 9 часа и 50 минути настава есенното равноденствие, с което стартира и астрономическата есен.

На днешния ден денят и нощта са равни по дълготрайност, а от на следващия ден нощта стартира да става по-дълга от деня.

Есенното равноденствие е астрономическо разбиране, с което се отбелязва моментът, в който " пътят " на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Точно в същия час Слънцето от северната небесна хемисфера минава в южната. В този миг денят и нощта са равни по дълготрайност.

Периодът от началото на астрономическата есен до началото на идната астрономическа есен е еднакъв на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия. По света е възприетата календарна система, основаваща се на по този начин наречения " Григориански календар ". Според него по избран метод се редуват елементарните години с по 365 дни и високосните с по 366, в които спомагателният 29 февруари компенсира насъбраната разлика. 

Това е направено за улеснение, само че е и повода датата на есенното да е друга всяка година - варира от 21-ти до 23-ри септември за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, какъв брой години са минали от последната високосна. 

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя стартира с есенното равноденствие, което е към 23 септември в Северното полукълбо и към 21 март в Южното полукълбо.

Според метеорологията есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е временен сезон, през който от време на време има много високи температури в неговото начало, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене - към 21 декември в Северното полукълбо и към 21 юни в Южното полукълбо, стартира астрономическото начало на идващия сезон - зимата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР