Днес - точно седем седмици преди Великден, Българската православна църква

...
Днес - точно седем седмици преди Великден, Българската православна църква
Коментари Харесай

От утре започва Великденският пост

Днес - тъкмо седем седмици преди Великден, Българската православна черква отбелязва Сирни Заговезни. Това е денят, в който си желаеме и си даваме амнистия.

Последната неделя преди Великия пост, в която се ядат блажни храни (млечни, яйца и риба), тъй като от на следващия ден стартира Великият пост, завършващ в навечерието на Великден - Възкресение Христово. 

По традиция  днес се събират млади и остарели, кумове и кумци, другари и близки, с цел да си кажат от сърце: " Прошка давам! Моля за амнистия! " или кратичкото " Простено, елементарни! ".

Баба Георгия от читалището при монтанското село Долно Белотници описа, че в селото се почитат доста празници. „ Днес почитаме Сирни Заговезни. Празникът е предвестител на пролетта. На този ден стопанската в нашето село става рано и първо меси пита. Прави се и баница, а н атрапезата се поставя, сирене, яйца, жито халва. Прошката се желае от сина и снахата, а на трапезата би трябвало да участват и кумовете ”, описа Георгия. Тя добави, че младите с изключение на от по-възрастните би трябвало да вземат амнистия и от кумовете, споделя още Нова тв. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР