Днес стойността на биткойна и на конкурентните продукти се основава

...
Днес стойността на биткойна и на конкурентните продукти се основава
Коментари Харесай

Защо балонът на криптовалутите ще се спука

Днес цената на биткойна и на конкурентните артикули се основава на сравнителната анонимност на преводите, която разрешават. Когато страните засилят своя контрол - или основат своя лична виртуална валута - това преимущество ще изчезне.

Дали в действителност биткойнът (bitcoin) е най-големият балон с криптовалути в света или пък една доста добра авангардна инвестиция в новата епоха в региона на финансовите технологии? Моята вътрешен глас ми подсказва, че в дълготраен проект технологията ще се развива, само че цената на биткойна ще се срине.

На ниво от над 4200 $ при започване на октомври (в петък цената на биткойна доближи рекордните 7500 $ на основаната в Люксембург борса Bitstamp - бел. прев.), една-единствена единица от виртуалната валута в този момент е над три пъти по-скъпа от унция злато. Някои юристи на биткойна предвиждат, че цената му ще скочи през идващите години.

Онова, което ще се случи по-нататък, ще зависи, значително, от метода, по който ще реагират държавните управления. Дали те ще толерират анонимните системи за разплащане, които улесняват укриването на налози и осъществяването на закононарушения? Ще основат ли свои лични цифрови валути? Друг основен въпрос е да се разбере с какъв триумф могат да обхванат на пазара многочислените съперници на биткойна.

По принцип е извънредно елементарно да се клонира или да се усъвършенства технологията на биткойна. По-трудно е обаче да се дублира лидерското място, добито от биткойна, когато става дума за надеждността в огромната екосистема от приложения, построена към него.

Хаотична регулаторна среда

За момента регулаторната среда остава доста безредна. Китайското държавно управление, обезпокоено, че използването на биткойн се източват капитали и се укриват налози, наскоро забрани обмена на тази виртуална валута. Япония пък записва биткойна като законно разплащателно средство, в явен опит да се трансформира в международния център на финансовите технологии. В Силициевата котловина мениджърите на сляпо влагат в биткойна и по едно и също време с това наливат пари в неговите съперници. Най-важният измежду тях е етериум (ethereum). Неговите упоритости са огромни, сравними с тези на Amazon. Целта е потребителите на етериума да употребяват същата обща технология, с цел да договарят и подписват " интелигентни контракти " за съвсем всичко.

В началото на октомври борсовата капитализация на етериума възлизаше на 28 милиарда $ против 72 милиарда $ за биткойна. Ripple - платформа, поддържана от банковия бранш за да се понижи цената на преводите при междубанковите и задграничните прехвърляния, остава надалеч обратно с 9 милиарда $. След първата тройка има десетки нови съперници.

По-голямата част от специалистите се сплотяват към мнението, че умната технология, която стои зад виртуалните валути, може да има необятно приложение в региона на киберсигурността, която съставлява едно от най-големите настоящи провокации против стабилността на международната финансова система. За огромен брой разработчици задачата да измислят по-евтин и по-обезопасен механизъм за разплащане измести упоритостта на биткойна да размени $.

Анонимни заплащания

Лудост е обаче да се мисли, че на биткойна ще бъде позволено да размени валута, издадена от централна банка. Едно нещо е държавните управления да разрешават дребни анонимни преводи с виртуални валути, а друго - анонимни заплащания от огромен мащаб - нещо, което би могло да направи извънредно мъчно установяването на данъчните отговорности и контрола върху незаконната активност.

Ще бъде забавно да забележим по какъв начин ще еволюира позицията на Япония. Правителството даде индикации, че ще следи преводите с биткойни, с цел да внимава за незаконните действия и с цел да събере информации за хората, притежаващи от виртуалната валута. Може обаче да сме сигурни, че укриването на налози в международен мащаб ще търси способи за придобиване на биткойни по неизвестен метод в чужбина, след което да изпере парите през японски сметки. Приемайки виртуалните валути, Япония рискува да се трансформира в данъчно леговище от мащаба на Швейцария - с вървящи неотлъчно с технологията закони за банковата загадка.

Ако биткойнът бъде изваден от своето съвсем анонимно положение, ще се появи риск да бъде мъчно оправдана сегашната му цена. Ще падне ли тя до нулата, в случай че държавните управления станат в положение да следят изцяло преводите? Може би не. Въпреки че преводите в биткойни изискват изключително огромно количество електрическа енергия, с някои усъвършенствания, тази виртуална валута въпреки всичко би могла да " бие " нивото от 2% на разноските на огромните банки за кредитните и дебитните карти.

Най-сетне, мъчно е да се види какво би попречило на централните банки да основат свои лични цифрови валути и да употребяват регулации, с цел да наклонят салдото в тяхна изгода, до момента в който те завоюват конкуренцията. Дългата история на валутите ни демонстрира, че нововъведенията, измисляни от частния бранш, в последна сметка биват поставяни в регулаторна рамка и присвоявани от страната. Нямам никаква визия каква ще бъде цената на биткойна през идващите две години, само че няма никаква причина да чакаме, че тази виртуална валута няма да бъде застигната от сходна орис.

Кенет Рогоф, професор по стопанска система и политология в Харвардския университет, в. " Ле-з-еко "

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР