„Днес ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския

...
„Днес ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския
Коментари Харесай

Свиленски: Днес ги няма в залата, не искат да има председател, искат безвремие, хаос, да няма подредена държава

„ Днес ставаме очевидци на следващия бойкот на работата на българския парламент. Стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да ръководят страната, нямат никаква отговорност към бъдещето на България. “ Това съобщи ръководителят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски по време на конференция в Народното събрание във връзка несполучливия опит да бъде събран кворум в пленарната зала.
Социалистът изясни какво е трябвало да залегне в днешната стратегия за работа на Народното събрание: „ Точка първа – избор на ръководител на българското Народно заседание – институцията, която е сложено най-високо в българската страна. И тези сътрудници, които не се записаха демонстрираха, че не желаят българският парламент да има законно определен ръководител “, изясни той.
Втората точка от дневния ред включва промени и допълнения на Закона за европейската конструкция и капиталови фондове. „ Това са всички тези средства по Плана за възвръща и резистентност, всички европейски стратегии. И когато застанат и ви приказват, че са жители за европейско развиване на България, питайте ги за какво саботират гледането на тези законопроекти. Това са средствата, които би трябвало да стигнат до всеки един български жител “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия.
Следваща точка са промени в Закона за енергетиката. „ Тема, която касае всеки един български жител, за изземване на свръхпечалбите на енергийните сдружения. Това ново болшинство не желае българските жители да бъдат обезщетени, българският бизнес да бъде обезщетен, надвзетите средства, грабежа на тези хора да бъде възобновен и да има правдивост “, уточни Свиленски.
Четвърта точка е обвързвана с приемане на правила за избор на ръководител на КПКОНПИ. „ И в този момент към този момент ви стана ясно за какво през днешния ден няма съвещание – тъй като не желаят да има определен ръководител на Комисията за противопоставяне с корупцията “, безапелационен бе социалистът и продължи: „ Това беше повода да има избор на съмнение, това беше повода да бъде свален Никола Минчев, това беше повода българският парламент да не работи и да отидем на избори в безвремие, да няма европейски средства за България. “
Свиленски напомни по какъв начин предходната седмица, когато смъкнаха Никола Минчев, тези същите парламентарни групи – “Има подобен народ “, Движение за права и свободи, “Възраждане “ и ГЕРБ са желали изключително съвещание в петък вечерта за избор на нов ръководител. „ Искаха изключително съвещание и в събота денем, желаеха и в неделя, тъй като било доста значимо да има ръководител на българския парламент. Днес ги няма в залата, през днешния ден не желаят да има ръководител, желаят да има безвремие, да има безпорядък, да няма подредена страна “, изясни той и добави, че парламентарната група на Българска социалистическа партия се противопоставяме против този метод на държание и приканва, в случай че има ново болшинство, то да влезе в залата, а не да бъде по улиците. „ Тези 125 народни представители, които смъкнаха Минчев, да влизат в зала и да гласоподават законите. Българската страна чака решение, не чака кавги “, сподели още той.
„ Ясно е че има ново болшинство, това е сред “Възраждане “, Движение за права и свободи, ГЕРБ и “Има подобен народ “, съобщи ръководителят на групата и продължи: „ Има ли някой в тази страна, който да не схваща по какъв начин “Възраждане “ и Движение за права и свободи гласоподават дружно? И по какъв начин “Има подобен народ “ и Движение за права и свободи гласоподават дружно, а ГЕРБ стои и ги поддържа предостатъчно? Трябва да е ясно на българските жители какво идва по-късно ръководство, което е сега “, уточни депутатът от левицата.
По мотив идното гласоподаване на вота на съмнение Свиленски чака да постъпят по същия метод – безконтролно. „ Няма да се явят в зала от боязън инцидентно да не изгубят вота. Но те би трябвало да поемат отговорност, в случай че в действителност мислят за България. Ако става въпрос за личното си оцеляване, тогава към този момент българските жители би трябвало да преценяват на кого ще си дадат доверието на идващите парламентарни избори “, сподели още той.
Социалистът не приема изявлението на водачи на други парламентарни групи, че кворумът е ангажимент на болшинството. „ От четвъртък в българския парламент има друго болшинство и ангажимент не е нито на “Продължаваме смяната “, нито на Българска социалистическа партия, нито на “Демократична България “ да обезпечава кворум, защото болшинството към този момент е друго “, счита той.
На финала Свиленски прикани всички народни представители да влизат в зала и да гласоподават законите. „ Корупцията би трябвало да се бори, тя се бори в институциите, не се бори в тъмни стаички, някъде на сделки “, заключи той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР